van vrijdag 17 januari 2014 om 20u15
tot vrijdag 17 januari 2014 om 22u00
locatie Academiezaal (info)
prijzen € 8 (-26) / € 15 / € 14 (+55)
Klassiek

In het midden van november 1792 trok Ludwig Van Beethoven naar Wenen om er bij Haydn en Albrechtsberger in de leer te gaan. Het Strijktrio in Es opus 3 schreef Beethoven ergens in de tweede helft van 1795. Het was meteen zijn eerste confrontatie met een moeilijk genre. Bij de combinatie van slechts drie strijkinstrumenten is het de uitdaging om schraalheid en eentonigheid te vermijden. Het opus 3 kent zes delen, een opmerkelijke structuur die Beethoven misschien wel haalde bij Mozarts divertimento in Es KV 563.

 

Het componeren van de drie trio’s opus 9 nam verschillende jaren in beslag. In maart 1798 kende Beethoven de publicatierechten toe aan de Weense uitgever Johann Traeg. De trio’s opus 9 sleepten de reputatie van onuitvoerbaar mee. Ook het publiek had het lastig met deze muziek. Veel Weense muziekliefhebbers waardeerden conventie eerder dan inventie en Beethovens intentie om de luisteraar te overdonderen.

 

TrioFenix brengt sinds 2006 drie enthousiaste en gedreven musici samen. Onmiddellijk na de oprichting werd TrioFenix geëngageerd door verschillende Europese festivals en verzorgden zij meerdere radio-opnames. Voor Fuga Libera verscheen recent hun eerste cd-opname met werken van W.A. Mozart .Momenteel wordt er gewerkt aan een cd-opname met de trio’s van Beethoven en hiervoor kunnen ze rekenen op de steun van Villarte.

 

Programma:

Ludwig van Beethoven: Trio in C op. 9, nr. 2 en trio in C op. 9, nr. 3

 

TrioFenix:

Shirly Laub (viool), Tony Nys (altviool) en Karel Steylarts (cello)