Beethoven & Schubert

Ayako Ito

Dit event is voorbij

Ayako Ito begon haar muzikale opleiding in Tokyo en volgde nadien bij Jos Van Immerseel pianoforte aan de conservatoria van Parijs en Antwerpen. In 2005 bracht ze in Tokyo de Diabelli Variaties van Ludwig van Beethoven uit op cd. Deze opname werd enthousiast door de pers onthaald. Ayako Ito is erg actief op het vlak van kamermuziek en vormt een vast duo met Jos van Immerseel.

Slotstuk of ‘pièce de résistance’ op het programma is de pianosonate nr. 21 in Bes, D. 960 van Franz Schubert uit diens sterfjaar 1828. Deze sonate is derde uit de reeks van drie pianosonates in c, A en Bes (D 958-960). Het heeft de nodige tijd geduurd voor deze werken op waarde geschat werden, maar ondertussen is het overduidelijk dat Schubert met deze sonates grootse romantische meesterwerken componeerde, die in zijn oeuvre qua belang dezelfde positie bekleden als bijvoorbeeld de achtste en negende symfonie.

Voorafgaand hoort u de 6 Bagatellen, op. 126 van Ludwig van Beethoven. Beethoven scheef deze karakterstukken in 1824 voor zijn broer Johann, die hem financieel te hulp was gesprongen. Zo kon Ludwig zijn lening aflossen, terwijl Johan de werken voor zijn rekening verkocht aan uitgever Schott.

Programma:

– L. van Beethoven: 6 Bagatellen, op. 126

– F. Schubert: Klaviersonate in B groot, D. 960

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief