De volkse pols van klassiek

Roeland Hendrikx Ensemble

  • Datum: Vrijdag 29/11/2019
  • Tijdstip: van 20:15 tot 22:15
  • Prijs: €21 / € 18 / € 10
    Reductietarief: €18
  • Locatie: Academiezaal
  • Genre: JongerenKlassiek
Ticket bestellen

Eer dat de klarinet een vast lid van het klassieke orkest werd, was het instrument erg populair in de volksmuziek onder de naam chalumeau. Componisten waren in de 19de eeuw op zoek naar de rurale origine van hun muziek en kwamen zo terecht bij de volksmuziek in al zijn gedaantes.

Sergei Prokofiev haalde met zijn ‘Ouverture op een joods thema’ de klezmermuziek binnen, waarin de klarinet van oudsher een grote rol speelde. Het trio van Aram Katchaturian brengt ritmische variaties op volksmuziek uit Oezbekistan. Johannes Brahms’ klarinetkwintet uit 1891 is het onbetwiste hoogtepunt van de kamermuziek met klarinet. Brahms ontdekte laat de ultieme klankkleur en virtuositeit van klarinettist Richard Mühlfeld (lid van het Meininger hoforkest) en componeerde voor hem aan het einde van zijn leven nog twee sonates, een trio, en het heerlijke klarinetkwintet in b, opus 115. Dit kwintet zit boordevol Centraal-Europese en Slavische weemoed.

Concertganger, het wordt een avond waarin ook de klassieke muziek hulde brengt aan een waardevol erfgoed dat wij volksmuziek noemen.

PROGRAMMA
S. Prokofiev: Ouverture op een Joods thema, op. 34
A. Katchaturian: Trio voor klarinet, piano en viool
J. Brahms: Klarinetkwintet in b klein, op. 115

VIOOL
Alexei Moshkov
An Simoens
ALTVIOOL
Sander Geerts
CELLO
Antony Gröger
PIANO
Liebrecht Vanbeckevoort
KLARINET
Roeland Hendrikx

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief