Het verval

Tom Herck

  • Datum: Vrijdag 01/04/2016 tot Zondag 08/05/2016
  • Tijdstip: van 19:00 tot 17:00
  • Locatie: Home
  • Genre: Tentoonstelling

Dit event is voorbij

“Het verval” is een kunstproject van Tom Herck. De 60.000 kg wegende constructie toont een kaartenhuis van negen betonnen ‘speelkaarten’ en kent een omvang van tien meter hoog en zes meter breed. De constructie is letterlijk zo groot als een huis.

De traditionele afbeeldingen op de kaarten worden vervangen door een selectie van historische figuren, wereldleiders, en dictators. De afbeeldingen en de vorm van het kaartenhuis staan op die manier metafoor voor de fragiele constructie van de verschillende politieke, filosofische en religieuze mens- en wereldbeelden. Het gebruikte materiaal en de ‘betonnen muren’ verwijzen dan weer naar het historische en actuele politieke gebruik van muren om ‘het eigen volk’ af te schermen en te beschermen van ‘invloeden van buitenaf’. Met deze vorm, de gekozen afbeeldingen en het gebruikte materiaal wil het kunstwerk ons herinneren aan het grote menselijke leed dat voortvloeit uit dogma en dictatuur, en aan de noodzaak tot globale samenwerking en verzoening.

Tot slot laat de titel van het werk (“het verval”) twijfel ontstaan over de vraag of men het kaartenhuis nu eigenlijk aan het opbouwen is, of dat  het dadelijk in elkaar stort. Zo stelt de kunstenaar de fundamentele vraag naar de mogelijkheid van vooruitgang en de maakbaarheid van de samenleving.

Het Verval is opgesteld aan de Speelhoflaan in Sint-Truiden. In het verlengde hiervan loopt in museum DE MINDERE een ondersteunende tentoonstelling van 1 april tot 8 mei 2016.  Deze is gratis te bezoeken:

di – za 10.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur; zo van 14.00 – 17.00 uur.

www.demindere.bewww.debogaard.bewww.tomherck.com

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief