MARKCONCERTEN: ORGELBESPELINGEN

Tom Van Der Plas

  • Datum: Zaterdag 14/04/2018
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

De wekelijkse markt van Sint-Truiden op zaterdagvoormiddag is sinds vele tientallen jaren een begrip voor vele Truienaren en mensen uit de omstreken van deze stad. Een vaste plaats binnen deze markttraditie zijn de bespelingen van de 18de Eeuwse beiaard tussen 10h en 11h.

In het verlengstuk van dit mooie muzikale leven rondom de Belforttoren, pakt CC de Bogaard uit met een nieuw initiatief: de marktconcerten in de OLV-Kerk.

Deze gotische kerk biedt, naast een schat aan kleurrijke muurschilderingen, een rijk gestoffeerde schatkamer en een schitterend meubilair, ook onderdak aan twee historische orgels: het Truiense Clerinxorgel uit 1874 en het grote, neo-barokke Schumacherorgel uit 1996-2014.

De OLV-Kerk wordt vanaf september 2017 een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én muziekliefhebbers: elke tweede zaterdag van de maand om 12H kunnen zij genieten van een gratis marktconcert, waarbij er naast orgelmuziek uiteraard ook plaats zal zijn voor kamermuziek, koormuziek, pianomuziek, enz…

Kortom, een artistieke kruisbestuiving in een schitterend, pas gerestaureerd kader. Een feest voor het oog en voor het oor!

Zaterdag 14 april brengt Tom Van Der Plas werken van D.Buxtehude en P.Cornet.

Tom Van Der Plas is Masterstudent Orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Luik. Hij werd geboren in 1991 in Mechelen, waar hij aan het stedelijk conservatorium zijn muzikale studies begon. Hij zette zijn hogere muziekstudies verder in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar hij piano studeerde en voor het eerst in aanraking kwam met het orgel bij Joris Verdin. Hij zette zijn orgelstudies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Luik met als docenten Anne Froidebise en Arnaud Van de Cauter.  Hij is sinds 2013 organist-titularis van de Anglicaanse kerk Saint-Boniface in Antwerpen, waar hij zich verdiept in Engelse koor- en orgelmuziek uit alle stijlperiodes. Hij leidt als dirigent ook het solidariteitskoor Boboto uit Mechelen en het Kinder- en Jongerenkoor Lyric Music uit Bonheiden, waarvoor hij in 2016 de muziek componeerde voor hun eigen musical.

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief