Marktconcerten: orgelbespelingen

Anne Froidebise

  • Datum: Zaterdag 12/01/2019
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

De wekelijkse markt van Sint-Truiden op zaterdagvoormiddag is sinds vele tientallen jaren een begrip voor vele Truienaren en mensen uit de omstreken van deze stad. Een vaste plaats binnen deze markttraditie zijn de bespelingen van de 18de Eeuwse beiaard tussen 10h en 11h.
 
In het verlengstuk van dit mooie muzikale leven rondom de Belforttoren, pakt CC de Bogaard uit met een nieuw initiatief: de marktconcerten in de OLV-Kerk.
 
Deze gotische kerk biedt, naast een schat aan kleurrijke muurschilderingen, een rijk gestoffeerde schatkamer en een schitterend meubilair, ook onderdak aan twee historische orgels: het Truiense Clerinxorgel uit 1874 en het grote, neo-barokke Schumacherorgel uit 1996-2014.
 
De O.L.V.-kerk wordt een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én muziekliefhebbers: elke tweede zaterdag van de maand om 12u kunnen zij genieten van een gratis marktconcert, waarbij er naast orgelmuziek uiteraard ook plaats zal zijn voor kamermuziek, koormuziek, pianomuziek, enz…
 
Kortom, een artistieke kruisbestuiving in een schitterend, pas gerestaureerd kader. Een feest voor het oog en voor het oor!
 
Op zaterdag 12 januari komt Anne Froidebise naar Sint-Truiden. Zij is organiste en klaveciniste, speelde zeer vele recitals in verschillende landen van Europa en de Verenigde Staten. Actief als soliste, maar ook op het vlak van kamermuziek, op orgel en klavecimbel, interesseert ze zich voor de gehele literatuur van deze instrumenten, vanaf de eerste meesters tot en met de hedendaagse muziek en maakte ze een twintigtal opnames. Met als bedoeling het bevorderen van de orgelkunst en de kennis hiervan bij een groter publiek, zet ze zich actief in via de VZW « Art et Orgue en Wallonie » voor het organiseren van concerten, tentoonstellingen en rondleidingen in samenwerking met verschillende partners.
 
Anne Froidebise doceerde klavecimbel en orgel aan het IMEP te Namen, het conservatorium van Verviers en het Koninkijk Conservatorium van Luik. Tevens was ze lid van de Koninklijke Comissie voor Monumenten en Landschappen, een functie waarin haar docenten Charles Koenig en Hubert Schoonbroodt haar voorgingen. Tenslotte is Anne Froidebise ondervoorzitter van de Fédération Francophone des Amis de l’Orgue (FFAO).
 
Programma
Werken van W.A. Mozart, J. Brahms, P. Eben, T. Dubois, J.P. Leguay.
Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief