P. I. TSJAIKOVSKI

CASCO PHIL O.L.V. BENJAMIN HAEMHOUTS, M.M.V. HAN BIN YOON (CELLO)

Dit event is voorbij

Casco Phil werd in 2008 als ‘Belgische Kamerfilharmonie’ opgericht. Intussen was Casco Phil te gast in talrijke binnen- en buitenlandse zalen, waaronder in het Concertgebouw Amsterdam, Bozar Brussel en het Concertgebouw Brugge. De artistieke leiding is in handen van Benjamin Haemhouts. Hij koos ervoor om te werken met een vaste groep van ongeveer 39 musici, die naargelang het project moeiteloos wordt verkleind of uitgebreid.

Casco Phil streeft naar een nieuwe invulling van het begrip ‘orkest’. De cyclus van klassieke projecten wordt versterkt, maar tegelijk worden unieke en grensverleggende projecten toegevoegd. Kansen geven aan jong talent, zowel solisten als componisten, behoort tot de pijlers. Dat de organisatie toekomstgericht werkt, komt ook naar voor in haar sterke sociale missie.

‘Publieksuitbreiding’ en ‘cultuur brengen voor alle lagen van de maatschappij’ zijn in haar werking geen loze woorden, maar worden uitgebreid toegepast in haar kinderwerking en in haar projecten voor moeilijk benaderbare kansengroepen. Casco Phil is een Creatieve, Avontuurlijke, Sociaalgeëngageerde Culturele Organisatie.

Casco Phil was al enkele keren te gast in Sint-Truiden toen ze nog Belgische Kamer Philharmonie heetten met Jeroen Berwaerts als solist en met het Vlaams Radiokoor in het Requiem van Fauré. Nu brengen ze twee meesterwerken van Tsjaikovski: de bekende serenade voor strijkers en de Rococovariaties voor cello en orkest.

Solist is de jonge en beloftevolle Koreaanse cellist Han Bin Yoon, die o.m. aan de Kapel Koningin Elisabeth studeerde.

Han Bin Yoon kaapte verschillende wedstrijdprijzen weg, onder andere op de Young Concert Artist International Auditions (New York) en op de International Schoenfeld Cello Competition in Hong Kong. In 2013 gaf hij zijn debuutrecital in het Kennedy Center for the Performing Arts in Washington D.C.
Sinds 2014 is Han Bin verbonden als solist aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Via die weg concerteerde hij ondermeer tijdens het Beethoven Music Chapel Festival samen met pianiste Maria Joao Pires, tijdens het Festival Musical du Brabant Wallon en in Bozar.

Hij was als solist te gast bij onder andere het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Thornton Symphony, Springfield (Missouri), Torrance en Huntsville Symphony Orchestra (VS).
Han Bin is een graag geziene gast op internationale festivals zoals Piatigorsky International Cello Festival, het International Musicians Seminar in Prussia Cove (UK), de International Music Academy (Liechtenstein) en de Académie Musicale de Villecroze (France).
Als een toegewijde kamermuzikant is Han Bin vaak uitgenodigd op muziekfestivals zoals La Jolla SummerFest in Ravinia, Sarasota Music Festival en tijdens het Perlman Music Program. Hij concerteerde met grote namen als Itzhak Perlman, Maria Joao Pires, Anthony Marwood en musici van de Cleveland, Juilliard, Orion en Tokyo String Quartets. In 2008 ontving hij de Borromeo String Quartet Guest Artist Award.
Han Bin werkte daarnaast samen met gerenommeerde cellisten als Bernard Greenhouse, David Geringas, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Anner Bylsma en Ralph Kirshbaum.

Dmitri Schostakovitch bekendste strijkkwartet nr. 8 werd door zijn goede vriend Rudolf Barschai bewerkt voor strijkorkest, onder toeziend oog van de meester zelf. Onder de naam ‘Kammersinfonie’ leidt dit werk een eigen leven en behoort het tot het standaard repertoire van de beste kamerorkesten ter wereld. Het werk is een aangrijpende en indrukwekkende muzikale nagedachtenis aan de slachtotffers van de tweede wereldoorlog.
Nadien gaat Casco Phil de virtuoze tour op met de ‘Rococo Variaties’ van Pjotr Iiljitsj Tsjaikovski, de hoofdfiguur van de Russische romantiek. De ‘Rococo Variaties’ uit 1876 is een aartsmoeilijk meesterwerk dat bijzonder spectaculair is en dus ook een cellist van formaat behoeft. Met dit werk hoort u hem op zijn best, met prachtige, meeslepende melodieën en adembenemende technische hoogstandjes. Als hoofdwerk van deze avond vol Russische muziek, brengt CASCO Phil meer Tsjaikovski de beroemde ‘Strijkers Serenade’ met het meeslepende begin, de zalige langzame beweging, de beroemde wals en de spectaculaire finale.
Het wordt dus een avond vol prachtige Russische muziek en virtuositeit om van te smullen.

Programma:
D.Schostakovitch. Strijkkwartet nr.8 (bewerking voor strijkorkest van R.Barschai)
P.Tsjaikovski. Serenade op.48 in C voor strijkers en Rococovariaties op.33 in A voor cello en orkest.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief