PARADIS

HOF VAN EEDE/ LOD

  • Datum: Maandag 02/10/2017
  • Tijdstip: van 20:15 tot 21:25
  • Locatie: Schouwburg
  • Genre: Theater

Dit event is voorbij

Het vertrekpunt: een toevallige tragedie. LOD-componist Thomas Smetryns koopt online een oude foto van een jonge danseres. Even later valt er een volledig fotoboek in de brievenbus; een leven in puzzelvorm.

Een villa met bloemen in de Provence. [‘Bienvenue dans le paradis’ ] Oudere man met jongere vrouw en zoontje tussen de bloemen. [Een vleugje harp uit het open raam] Zoontje op de fiets. Politie- foto’s, haastig ingekleefd: een jongensfiets en een bromfiets, jongensjas tussen het spatbord gedraaid. En een overlijdensbericht: de zoon is gestorven. Zestien jaar. [Paukeslag, treurige langgerekte vioolnoot].

Hof van Eede, het jonge theatercollectief rond de zussen Ans en Louise Van den Eede en Wannes Gyselinck, onderneemt een reeks oefeningen in empathie, op het slappe koord tussen het alledaags tragische en het onbedoeld komische, tussen het documentaire en het fictieve.

“Hof Van Eede zet dankzij en samen met LOD een heel schone, verrassende stap in hun taal. De tere compositie van Smetryns dwingt hen tot een ontwapenende tederheid die ze nog niet eerder aanraakten. De muziek geeft hun taal een diepere gloed. Van den Eede staat sterker want brozer dan ooit op de scène, geflankeerd door die potige Van der Ven die per woord meer energie in het spel pompt. Energie die Van den Eede vervolgens terugkaatst met een koket komisch antwoord of een blik vol onthutsing. Wat een samenspel.”
– FOCUS KNACK

tekst: Wannes Gyselinck, Ans Van den Eede, Louise Van den Eede & Jeroen Van der Ven
spel: Ans Van den Eede & Jeroen Van der Ven
compositie: Thomas Smetryns
muzikanten:
Ensemble Besides
klassieke/elektrische gitaar: Toon Callier
harp/ fender rhodes: Jutta Troch
viool: Marieke Berendsen

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief