Pianotune 2019

Francesco Mirabella en Alexander Tutunov

Dit event is voorbij

20u15
Francesco Mirabella studeerde aan het Bellini Conservatorium van Catania-Sicilië en nadien aan de Academia Santa Cecilia in Rome.
Zijn definitieve doorbraak kreeg hij dankzij zijn interpretatie van Sergei Prokofievs Piano Concerto nr. 3.

Mirabella geeft masterclasses en is een gevraagd jurylid van internationale pianowedstrijden. Onlangs kreeg hij het Diploma of Honor van de prestigieuze Vladimir Spivakov International Charity Foundation in Moskou. Hij is actief als pianodocent aan het Sassari Conservatorium in Sardinië.

Hij speelt voor ons een van de grootste sonates van Ludwig van Beethoven (1770-1827) de Sonata in C, opus 53 opgedragen aan Graaf Ferdinand Ernst Gabriel von Waldstein. Van Alberto Ginastera (1916- 1983) horen wij Sonate nr.1 opus 22 (1952) die nog heel sterk onder invloed staat van de Argentijnse volksmuziek. En van de Italiaanse pianist-componist Roberto Piana (1971) krijgen we een hedendaagse toepassing van de zo bewonderde techniek van de virtuoos Franz Liszt en vandaar ook de sprekende titel Après une lecture de Liszt.

PROGRAMMA
L. van Beethoven: Sonata in C-groot op. 53, Waldstein
A. Ginastera: Sonate nr. 1, op. 22
R. Piana: Après une lecture de Liszt

21u15
Alexander Tutunov komt uit Wit- Rusland en werd op zijn zevende ingeschreven aan het Conservatorium van Moskou. Hij werd toen geselecteerd uit 200 kandidaten. Tutunovs spel wordt in Rusland omschreven als: schitterend en inspirerend. Intussen heeft hij op alle grote podia ter wereld gestaan.

In de Academiezaal brengt hij een volledig Russisch programma en meteen ook een doorsnede van de Russische pianomuziek van de 19de en 20ste eeuw. De Russische componisten van beide eeuwen lieten zich hoofdzakelijk beïnvloeden door de volksmuziek, de tradities en emoties van het Russische volk. Heel vaak is het voor de westerse luisteraar erg moeilijk dit te herkennen behalve dan misschien de typische Slavische zielenroerselen. Opvallend is de voorkeur van de solist om virtuoze werken te kiezen van componisten die bekendstonden om hun enorm grote vaardigheden als uitvoerder en componist. Denk hierbij speciaal aan Nicolaj Medtner, Sergei Rachmaninov en Sergei Prokofiev. Het wordt dus de avond van de Russische ziel!

PROGRAMMA
M. Glinka: Nocturne Farewell
N. Medtner: Canzona Serenata op. 38, nr. 6
S. Rachmaninov: Moment musicaux op. 16, nr. 5
R. Shchedrin: Basso Ostinato
S. Prokofiev: Uit Ten Pieces from Romeo and Juliet op. 75, nr. 10 Sonata nr. 7 in Bes-groot, op. 83

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief