Dood en waanzin

Taurus Quartet

Dit event is voorbij

Het Taurus Quartet presenteert in dit concert zijn CD-project Horizon funèbre, opgenomen in de Academiezaal te Sint-Truiden. Het is een intens en aangrijpend programma, waarin dood en waanzin de thema’s zijn van deze kamermuziekwerken.

Het dramatische leven van Franz Schubert wordt schitterend weergegeven in een uitermate kort lied waarin de dood het jonge meisje uitnodigt om met haar mee te gaan, ondanks haar paniek en angst. Met de indringende zin: “Je zal zacht in mijn armen slapen” wordt zij overtuigd en gelaten. Franz Schubert en het publiek waren gefascineerd door dit prachtige sombere lied zodat hij de melodie opnieuw gebruikte in dit dramatisch strijkkwartet en ultiem meesterwerk, met de verwijzing Der Tod und das Mädchen.

Voor Ludwig van Beethoven is zijn strijkkwartet opus 130 zijn ultiem lievelingsstuk: “nooit heeft mijn eigen muziek zulk een indruk op mij gemaakt…”. Zo is zijn Kreutzersonate de inspiratiebron geworden voor de novelle van de Russische schrijver Tolstoi waarin huwelijk, passie en jaloezie fataal aflopen. Dat werk is dan weer de aanleiding voor Janácek tot zijn strijkkwartet nr. 1.

Programma:
F. Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d, Der Tod und das Mädchen
L. Janáček: Strijkkwartet nr. 1, Kreutzersonate
L. van Beethoven: Strijkkwartet op. 130 in Bes met de Grosse Fuge

Musici:
Wietse Beels, viool
Liesbeth Baelus, viool
Vincent Hepp, altviool
Martijn Vink, cello

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen

Meets Belgian Composers

KUGONI TRIO