Anima Insight: Beethoven 7 voor 9

Anima Eterna Brugge

Wanneer

van 14:30 tot 16:00
Academiezaal

De muzikanten zitten op scene. Muziek weerklinkt. Business as usual. Maar wat bevindt zich achter de noten? Anima Eterna wil met deze nieuwe concertformule de spotlight richten op enkele onvertelde verhalen achter de partituur. Verwonderaar Olav Grondelaers (Klara) neemt het woord en loodst de luisteraar binnen in het orkest. 

Het orkest wordt voor deze gelegenheid gereduceerd tot een ensemble van negen blazers dat zich waagt aan een arrangement van Beethovens Zevende Symfonie “für Harmonie” (S.A. Steiner, 1816).

In Beethovens tijd werden orkestwerken regelmatig herwerkt voor “Harmonie”, bestaande uit twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten, twee hoorns en een contrafagot. Europese prinsen en graven hadden hun eigen harmonie en de arrangementen zorgden voor een wijdere verspreiding van het in oorsprong symfonisch werk. Er waren dus prestigieuze én commerciële voordelen aan verbonden. Maar wie schreef het arrangement? Wat inspireerde Beethoven? Welke zoektochten hebben de muzikanten ondernomen om historische instrumenten te vinden? Wat is het verschil tussen een historische en moderne klarinet?

Olav Grondelaers uit zijn nieuwsgierigheid luidop en laat geen bedenking onaangeroerd. Via vragen, antwoorden én luistervoorbeelden doemen nieuwe inzichten op. Waarna de muziek weerklinkt en het verleden zich ontvouwt: business as never before.

Programma:

Ludwig van Beethoven. Sonate Pathétique nr. 8 in c, op. 13 (arr. voor 9 stemmen)

                                           Symphonie nr. 7 in A (arr. voor 9 stemmen)

Uitvoerders:

Tatjana Zimre, hobo

Diederik Ornée & Odilo Ettelt, klarinet

Jane Gower & Kamila Marcinkowska, fagot

Antoine Pecqueur, contrafagot

Pierre-Antoine Tremblay & Martin Mürner, hoorn

Olav Grondelaers, presentatie

Naar top