Wanneer
Categorieën
Deze lezing gaat niet door.
Journaliste Joanie de Rijke en arts Tine Gregoor zoeken in hun boek ‘Bommen in Brussel’ vijf jaar na de terreuraanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners, beleidsmakers en veiligheidsmensen op.
Hoe kijken zij terug op deze zwarte dag? Welke lessen zijn er uit het 9/11 van België geleerd?
Aan de hand van getuigenissen schetsen de Rijke en Gregoor zowel een terug- als een vooruitblik. Psychotrauma is de rode draad. Hoe kan hij hier zelf, als sociale context of als hulpverlener mee aan de slag?
Joanie de Rijke is (oorlogs)journalist voor o.a. Knack en De Morgen. Ze reist hiervoor regelmatig naar Syrië, Irak, Libië, Turkije, Afghanistan en Oekraïne. Ze publiceerde eerder ‘In handen van de taliban’ en ‘Pakistan, het gevaarlijkste land ter wereld’.
Tine Gregoor, afkomstig van Bilzen, is arbeidsarts bij groep IDEWE. Op 22 maart 2016 is ze toevallig in de buurt van metrostation Maalbeek, waar ze een MUG-team bijstaat met de verzorging van zwaargewonde slachtoffers. Ze geeft lezingen over haar ervaring en ontving verschillende onderscheidingen uit erkenning voor haar inzet.