Jeux de couleurs

Trio Khaldei

Wanneer

van 20:15 tot 22:00
Academiezaal

Categorieën

Debussy en Ravel zijn de muzikale protagonisten van het impressionisme, een kunststroming die tot stand kwam in Frankrijk op het einde van de 19e eeuw. Intieme, subtiele klankvelden; vrijere harmonie, zwevende ritmes, oosterse invloed maar ook invloed uit de jazz. De impressionistische muziek is ongelooflijk rijk en boeiend en heeft een unieke plaats in de muziekgeschiedenis.

De zee in al zijn hoedanigheden inspireerde Claude Debussy in 1905 tot het schrijven van een symfonisch gedicht in drie delen dat één van dé orkestrale hoogtepunten is uit het Impressionisme.

Maurice Ravel schreef zijn magistrale pianotrio in 1914 en werkte het in een recordtijd af omdat hij was opgeroepen om naar het front te trekken. De inspiratie van Baskische ritmes, een Maleisische poëzievorm en het opzoeken van de extremen van elk instrument zorgden voor een weergaloos, innovatief meesterwerk.

Trio Khaldei is een voorvechter van Belgische muziek en programmeert naast de twee Franse iconen een geestesverwant van bij ons: Frits Celis. Diens Trio op. 5 uit 1958 wordt gekenmerkt door een sterke ritmische stuwing, een duidelijk gevoel voor structuur maar vooral een prachtig, uitgebreid kleurenpalet.

Programma:
F. Celis. Trio op. 5
M. Ravel. Trio
C. Debussy. La Mer (arr. S. Beamish)

Musici:
Barbara Baltussen, piano
Pieter Jansen, viool
Francis Mourey, cello

Naar top