El-Andalus

Khalid Benhaddou

Wanneer

van 20:15 tot 22:00
Academiezaal

Categorieën

Je beseft het misschien niet maar de islam maakt integraal deel uit van het Europese erfgoed. Terwijl christelijk Europa in de duistere Middeleeuwen leefde, was het islamitische Spanje van de 8e tot de 12e eeuw een baken van cultuur en een doorgeefluik van kennis die de renaissance mogelijk maakten.

Tijdens dit ‘Gouden tijdperk van de islam’ bloeiden de wetenschappen, de landbouw, de economie en de cultuur. Joden, christenen en moslims leefden onder islamitisch bestuur samen. En niet zomaar samenleven in de multiculturele betekenis van het woord, want ze hadden interactie met elkaar, het was een culturele en intellectuele samensmelting.

Tegen het eind van de middeleeuwen raakte de islamwereld echter in verval. En nog altijd vertonen Islamitische landen op alle relevante graadmeters een enorme achterstand op het Westen. Waar ligt dat aan en hoe keer je het tij? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze lezing.

Khalid Benhaddou (Gent, 1988) is een Belgische imam, auteur en opiniemaker. Hij is de hoofdimam van de El Fath-moskee in Gent en wordt gezien als een eigentijdse stem in de Vlaamse moslimwereld. Hij zet in op de strijd tegen radicalisering van moslims in de westerse wereld. Als verbindingsfiguur poogt hij polariserende tendensen in de samenleving tegen te gaan en westerse waarden van de verlichting te verzoenen met de waarden uit de Koran.

Hij is tevens opdrachthouder Diversiteit aan de UGent en directeur van CIRRA, een expertise- en onderzoekscentrum rond levensbeschouwing en diversiteit in Vlaanderen.

Naar top