Vitrine Tour

Kunstgalerij en stadscentrum

Wanneer

  • zaterdag 2 december 2023 10:00 tot woensdag 31 januari 2024 19:00

Categorieën

Vitrine Tour is terug! Zes kunstenaars overspoelen de stad met hun creativiteit. Lege etalages worden omgedoopt tot expo ruimtes, gevuld met uiteenlopende kunstwerken. Vertrek vanuit de kunstgalerij en volg het wandelparcours in de stad.

Amber Croonen laat zich inspireren door verhalen en mythes die van generatie tot generatie worden doorverteld. Zij ziet dit als een boeiend ritueel dat ons doorheen de tijd verbindt. Met haar beelden probeert zij een soort abstractie weer te geven die zowel bekend als onbekend aanvoelt. Een gevoel van nostalgie met een gevaarlijk kantje. Zo wilt zij de toeschouwer laten nadenken over het feit dat een beeld niet altijd is wat het lijkt. Amber Croonen studeert momenteel Vrije Grafiek aan PXL-MAD.

Axelle VM Philtjens is een beeldende kunstenares. Ze behaalde een master fotografie aan het Luca School of Arts in Genk en deed afgelopen zomer mee aan de Zomerresidentie voor jonge artiesten in CC de Bogaard. Philtjens’ werk focust zich vooral op antropologie, erfgoed, geschiedenis en vergankelijkheid. Ze is geïntrigeerd door de mens en zijn geheugen en het effect van tijd. Deze verkent ze graag in haar werk door te experimenteren met polaroids en prints. Voor dit project deed ze onder andere onderzoek in de abdijsite van Sint-Truiden.

In haar werk laat Jet Nuij zich leiden door maatschappelijke kwesties en collectieve herinneringen aan gebeurtenissen. De materialen en technieken die zij hierbij gebruikt zijn nooit toevallig gekozen. Van een deken die het onrecht bedekt, tot lege protestborden op een plein. De beeldfragmenten uit het nieuws vormen de basis voor haar borduurwerk waarin de gruwelijkheid en het verdriet van oorlog en geweld zichtbaar worden. 

De schilderkunst van Johan Cloesen combineert op unieke wijze abstractie en het figuratieve tot een hybride vorm van artistieke expressie. Een centrale stelling in het werk is dat hij beelden creëert waarin iets aanwezig lijkt te zijn, maar misschien ook weer niet. Dit leidt tot een gevoel van twijfel en mysterie, vergelijkbaar met de verwarring die men soms ervaart bij het wakker worden en niet weten of men nog droomt of wakker is. Door deze spanning te creëren nodigt deze kunstenaar de kijker uit om hun eigen interpretatie te geven aan zijn werk en het mysterie verder te ontdekken.

Matthias Engelen creëert zeer uiteenlopende sculpturale werken door te experimenteren. Daarbij laat hij zich inspireren door de gebruikte materialen zelf, zij hebben invloed op hoe het werk zich vormt. Dit ontvouwt zich tot een materialistische chaos met vaak een kleurrijk, gelaagd resultaat. Matthias Engelen studeert Vrije Kunst aan PXL-MAD en deed mee aan de Zomerresidentie 2023 in CC de Bogaard.

Stefan Gobert heeft een eindeloze fascinatie voor de natuur. Zijn werk bestaat uit tekeningen en schilderijen van allerhande dieren en natuurtaferelen. Van levende wezens tot uitgestorven en mythische dieren, hij creëert zijn eigen biodiversiteit. Stefan Gobert studeert schilderkunst aan de Academie Haspengouw Beeld.

Doorlopend geopend op diverse locaties in het stadscentrum en tijdens onze openingsuren in de kunstgalerij. Ontdek de locaties op het onderstaande grondplan.

Openingsuren kunstgalerij:

  • kerstvakantie ma-za: 10-16u
  • reguliere openingsuren: ma-vrij: 12u-18u / woe & za: 10-16u
  • Op zon- en feestdagen gesloten.

Met dank aan curatoren Academie Haspengouw Beeld o.l.v. Steven Vandervelpen, Etienne Jammaers en AGOST.

Bijlagen

Naar top