Recht in het oog

Herstelbemiddeling: slachtoffer en dader gaan via bemiddeling in dialoog en op zoek naar herstel

Wanneer

van 20:15 tot 22:00
Academiezaal

Categorieën

Soms overkomt een mens iets. Je raakt betrokken bij een ongeval, een overval of een ander misdrijf. Als slachtoffer of als dader. Voor je het goed en wel beseft, ben je iemand verloren of herken je jezelf niet meer, verdwaal je in een verhaal van advocaten en rechtbanken, worstel je met het gebeuren, zit je met vele vragen, blijf je verweesd achter. Als slachtoffer, of als dader.

In zulke gevallen kan Moderator vzw een oplossing bieden door contact op te nemen met de andere partij. Om te vragen waarom dit allemaal kon gebeuren. Om naar elkaar te luisteren. Om kwaadheid of verdriet te uiten, om sorry te zeggen, of om over schadevergoeding te praten.

Dit deed ook Annemie, nadat haar broer vermoord werd.  Ze wilde de dader in de ogen kijken, tonen wat de emotionele impact van de moord op haar broer was. Via herstelbemiddeling ging ze in gesprek met de dader, op zoek naar antwoorden om voort te kunnen met wat gebeurde, om voort te kunnen met haar leven.

Annemie gaat samen met een medewerker van Moderator vzw in gesprek met Faroek Özgünes.  Samen staan ze stil bij hoe een Assisenproces verloopt, wat zo’n proces betekent voor een familie van nabestaanden, welke vragen en noden een antwoord vinden, maar welke ook niet.  Samen staan ze stil bij hoe herstelrecht voor slachtoffer, dader en samenleving een belangrijke aanvulling kan vormen op de klassieke strafrechtelijke procedures.

In coproductie met

Naar top