Vloek! - De Roovers

Wanneer

van 20:15 tot 21:15
CC de Bogaard - schouwburg

Categorieën

‘The curse of the starving class’ (Vloek!) is een bitterzoete satire over een kwetsbaar middenklasse gezin dat spartelt om te overleven. Terwijl ze hun woonst dreigen te verliezen aan schuldeisers en projectontwikkelaars probeert elk van de vier gezinsleden op zijn eigen manier de harde realiteit te ontvluchten. De vader drinkt zich dagelijks lam en heeft overal schulden. De moeder droomt ervan weg te kunnen gaan naar een exotisch oord. De rebelse dochter wil garagist worden. De zoon dagdroomt en probeert ondanks alles de familie bij elkaar te houden.

Het hele stuk speelt zich af rond de keukentafel, met enkel een lege koelkast en een levend lammetje als gezelschap. De gesprekken zijn brutaal en hard, niets of niemand wordt gespaard. Maar ondanks al de verwoede pogingen om uit te breken blijft het gezin onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Sam Shepard levert met zijn tekst een passioneel commentaar op ‘the American dream’. Hij laat de wanhoop van de personages in vurige poëzie transformeren en verstopt tederheid onder de harde confrontaties.

Wanneer we het stuk uit 1979 ,geschreven in volle oliecrisis, nu herlezen lijkt het wel profetisch. Het beeld van een gezin dat vastzit in een neerwaartse spiraal veroorzaakt door precaire economische omstandigheden is helaas meer dan ooit herkenbaar.

Van en met Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente, Michael Vergauwen

Creatie muziek Bjorn Eriksson / live muziek: Elko Blijweert/Bjorn Eriksson

Met gratis inleiding om 19u30.

Naar top