Academiezaal

De Academiezaal ligt in het hartje van de stad Sint-Truiden en maakt deel uit van de beroemde benedictijnenabdij. De renovatie van het door de Franse Revolutie gehavende abdijcomplex werd toevertrouwd aan architect Lodewijk Roelandt. Hij is onder meer de ontwerper van de universiteitsaula en de opera in Gent. In 1843 bouwde Roelandt op de plaats van de vroeger omvangrijke abdijkerk, een kleinere neoclassicistische seminariekerk.

Tussen 1843 en 1845 bouwde hij de achthoekige Academiezaal. In 1986 werd deze unieke aula in erfpacht gegeven aan de stad Sint-Truiden, die besloot om de Academiezaal te restaureren. Aanknopend met het verleden is en blijft de Academiezaal door haar akoestische kwaliteiten vooral geschikt voor hoogstaande concerten, gaande van kamermuziek over koor en kamerorkest tot kameropera.De Academiezaal wordt ook druk gebruikt als opnamestudio.

Voor congressen is het eveneens een gedroomd kader. 

Opgelet: De Academiezaal is geen proscenium schouwburg. Er wordt op de parterre gespeeld. Zitplaatsen in blok A en E geven dus geen frontaal zicht op de muzikanten of acteurs. 

Bijlagen

Naar top