Academiezaal

Academiezaal
Plankstraat 18
3800 Sint-Truiden

Opgelet: De academiezaal is geen proscenium schouwburg. Er wordt op de parterre gespeeld. Zitplaatsen in blok A en E geven dus geen frontaal zicht op de muzikanten of acteurs. Rij 9 bevindt zich op het balkon.

De Academiezaal ligt in het hartje van de stad Sint-Truiden en maakt deel uit van de beroemde benedictijnenabdij. De renovatie van het door de Franse Revolutie gehavende abdijcomplex werd toevertrouwd aan architect Lodewijk Roelandt. Hij is onder meer de ontwerper van de universiteitsaula en de opera in Gent. In 1843 bouwde Roelandt op de plaats van de vroeger omvangrijke abdijkerk, een kleinere neoclassicistische seminariekerk.

Tussen 1843 en 1845 bouwde hij de achthoekige Academiezaal. In 1986 werd deze unieke aula in erfpacht gegeven aan de stad Sint-Truiden, die besloot om de Academiezaal te restaureren. Aanknopend met het verleden is en blijft de Academiezaal door haar akoestische kwaliteiten vooral geschikt voor hoogstaande concerten, gaande van kamermuziek over koor en kamerorkest tot kameropera.De Academiezaal wordt ook druk gebruikt als opnamestudio.

Voor congressen is het eveneens een gedroomd kader. Lodewijk Roelandt (Nieuwpoort 1786 – Gent 1864) was één van onze belangrijkste architecten van de 19e eeuw. Hij studeerde bij Charles Percier en werd in 1818 stadsarchitect van Gent. Een jaar later werd hij docent architect aan het pas opgerichte Sint-Lucasinstituut in Gent. In Gent bouwde hij de grote aula van de rijksuniversiteit (1826), de opera (1840) en het gerechtshof (1846). In Sint-Truiden was hij in deze periode en even later ook erg actief. In 1839 kreeg hij de opdracht de ruïnes van de voormalige benedictijnenabdij om te bouwen tot kleinseminarie. De parel op de kroon werd de Academiezaal (1843-1845). Daarna werkte hij mee aan de restauratie van de O.L.V.-kerk en ontwierp hiervoor de nieuwe toren (1853). Tevens tekende hij de plannen voor de kloosters en ziekenhuizen van de ‘witzusters’ en van de Broeders van Liefde.

Openingsuren
De Academiezaal is – behalve bij tentoonstellingen en concerten – open van 1 april tot 30 september op zaterdagen, zon- en feestdagen van 14u00 tot 17u00. Toegang met torenticket.