Keizerszaal

Keizerszaal
Diesterstraat 1
3800 Sint-Truiden

keizerszaal01

De Keizerszaal is een onderdeel van de Trudoabdij. De inrijpoort leidt naar een mooi bebloemde erekoer. Enkel de linkervleugel, de abtsvleugel, is ontworpen door Laurent Benoit Dewez. De overige vleugels werden na 1840 in dezelfde stijl heropgebouwd naar plannen van Lodewijk Roelandt. Bij de abtsvleugel werd de buitenmuur tot aan de trap afgewerkt met arduinen pilasters. Zij beklemtonen het publieke gedeelte van de gelijkvloerse verdieping met de Keizerszaal en de hal.

In deze hal vallen vooral de 19e-eeuwse sobere eiken trap in Lodewijk XVI-stijl op, een houten Eucheriusbeeld van de 17e-eeuwse Luikse beeldhouwer J. Delcour en een kruisafneming, werk van een leerling van P. P. Rubens. De Keizerszaal was de ontvangstzaal van de abt. De plafondschildering stelt Jozef voor als onderkoning van Egypte, die zijn vader en broers ontvangt. In een aanpalende kamer kan men een 18e-eeuwse boekenkast in Luikse rococostijl en een paneelschildering van Pieter Coecke van Aelst bewonderen.

Openingsuren
De Keizerszaal is – behalve bij tentoonstellingen en concerten – open van 1 april tot 30 september op zaterdagen, zon- en feestdagen van 14u00 tot 17u00. Gratis toegang.