Beethoven/ V … *GEANNULEERD*

Jos van Immerseel

  • Datum: Vrijdag 08/05/2020 tot Zaterdag 09/05/2020
  • Tijdstip: van 20:15 tot 22:00
  • Locatie: Academiezaal
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

Dit concert werd geannuleerd.

2020 is een Beethovenjaar! In 1770 werd de pianovirtuoos en eigenzinnige componist geboren in Bonn m.a.w. een mijlpaal van 250 jaar waaraan elke luisteraar wil deelnemen. Het fenomeen van Beethoven blijft iedere muziekliefhebber intrigeren, aanspreken en emotioneel ontroeren.

Jos van Immerseel heeft zich tijdens zijn hele loopbaan intensief met van Beethoven en zijn muziek ingelaten. Hij tracht de minder bekende facetten van dit excentrieke genie op het spoor te komen. Hij wil daarbij de muzikale opvattingen van Ludwig van Beethoven ontrafelen en via zijn uitvoering duiden en realiseren. De visie van Jos van Immerseel geeft een nieuwe dimensie aan het klankbeeld van deze grootmeester van het klavier en de symfonie. De interpretatie, frasering en tempi geven een totaal nieuwe intense expressie aan de gelaagdheid van de muziek van Ludwig van Beethoven. Tijdens twee recitals zal hij verscheidene invloeden en sferen laten herontdekken waardoor we weer een stap dichter bij de mens-componist Ludwig van Beethoven komen. Het klankbeeld van de Sonaten werd indertijd ook bepaald door de kwaliteit en klankkleur van het instrument waarnaar Ludwig van Beethoven steeds op zoek was. Hij kon immers uit een omvangrijk aanbod van ongeveer zestig Weense klavierbouwers kiezen! Ludwig van Beethoven gaf in 1802 bijvoorbeeld de voorkeur aan een Walter-vleugel.

Jos van Immerseel heeft daar ook rekening mee gehouden in zijn zoektocht naar de meest optimale uitvoering. Het resultaat gaat de luisteraar zeker merken wanneer de beroemde Sonate in c opus 13 “Pathétique” wordt uitgevoerd of bij de nog beter bekende en geliefde “Mondschein” Sonate in cis opus 27 nr. 2. Jos van Immerseel wil ook dat je als luisteraar ontdekt dat van Beethoven zich liet beïnvloeden door de politieke realiteit zoals de sprekende invloed van de Hongaarse muziek in zijn Rondo opus 129 met zijn bijkomende info ‘alla ingharese’. Uit het enorme pakket van 32 sonates brengt de pianovirtuoos van Immerseel een doorsnede van zes bepalende en kenmerkende sonates.

Het wordt zeker een muzikaal feest voor de fan van Beethoven.

PROGRAMMA DAG 1
Sonate in c klein, op. 10 nr. 1
Sonate in D groot, op. 10 nr. 3
Andante in F groot, op. 57
Sonate in c klein, op. 13, Pathétique

PROGRAMMA DAG 2
Sonate in E groot, op. 14 nr. 1
Sonate in cis klein, op. 27 nr. 2, Mondschein
Rondo in G groot, op. 51 nr. 2
Sonate in Es groot, op. 31 nr. 3

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief