Braakland/Zhebilding

Leni & Susan

  • Datum: Maandag 26/10/2015
  • Tijdstip: van 20:15 tot 22:15
  • Locatie: Schouwburg
  • Genre: Theater

Dit event is voorbij

Leni Riefenstahl en Susan Sontag. Twee vrouwen, die de morele dilemma’s uit de twintigste eeuw letterlijk en figuurlijk belichamen. Een onverwoestbare kunstenares met een vitaliteit die niet alleen haar voornaamste thema blijkt te zijn, maar ook haar eigen leven tekent. Dat is Leni Riefenstahl. Daartegenover de joodse critica en denkster, die van ziekte en het niet-perfecte haar onderwerp heeft gemaakt, en zelf andermaal aan kanker ten prooi valt. Susan Sontag.

In 1998 krijgen beide dames een uitnodiging in de bus voor de 75ste verjaardag van TIME-magazine. Het beroemde weekblad nodigt alle personen uit die ooit op de cover van het magazine hebben gestaan. Riefenstahl is inmiddels 96. Sontag 65. De context is veranderd. De blik op hun verleden ook. Zullen ze erheen gaan? Wat zullen ze zeggen als ze mekaar ontmoeten? Vijf jaar later zullen ze allebei sterven. Dat is nu tien jaar geleden. Tijd voor een reconstructie.

Goed versus fout. Sterk versus zwak. Kunst versus politiek. Vitaal versus ziek. Leni & Susan.

“Tegenover de explosief spelende Milsdochter plaatst Devillé een opvallend subtiel spelende Lomme. Die speelstijl brengt muzikaliteit in de vertelling, die verder gekleurd wordt door de muziek (een weinig opdringende maar sfeer scheppende soundscape van Geert Waegeman) en de haast hypnotiserende ‘videowall’ van Walter Verdin.” (KNACK)

Gratis inleiding om 19.30 uur

Tekst & regie: Stijn Devillé / Spel: Chris Lomme & Simone Milsdochter

Muziek: Geert Waegeman / Video: Walter Verdin

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief