De geopolitieke chaos

Jan Balliauw

Dit event is voorbij

Nog in de tijd van het communisme was Jan Balliauw een regelmatige bezoeker van de Sovjet-Unie. Als VRT-correspondent in Sint-Petersburg en Moskou beleeft hij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie van op de eerste rij.

Na het einde van de Koude Oorlog beschouwde het Westen Rusland als een partner. Maar de crisis in Oekraïne brengt de veiligheid in Europa in gevaar. Het Westen vertrouwt Rusland niet meer en visa versa. De confrontatie schaadt de economische groei in heel Europa. En sedert president Trump in de V.S. regeert, kan Europa niet meer rekenen op de Amerikaanse veiligheidsparaplu en dreigt het kind van de rekening te worden.

Jan Balliauw heeft zijn ervaring als ‘grand reporter’ voor radio en TV ook te boek gesteld, en hij maakte een indrukwekkende tv-documentaire over 20 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Maar ook voor een live publiek brengt hij de recente politieke geschiedenis van het Europese continent graag tot leven. Ook al is dit verslag niet erg geruststellend voor onze kleine landen, het blijft in elk geval een bijzonder boeiende ervaring.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief