DE LIMIETEN VAN DE MARKT

PAUL DE GRAUWE

Dit event is voorbij

De geschiedenis van het kapitalisme is er één van grote cyclische bewegingen. Er zijn periodes van onstuitbare groei. Tijdens die periodes lijkt de dynamiek van het systeem onstuitbaar. Maar telkens lijkt het te stuiten op limieten en wordt het slachtoffer van zijn eigen succes. Op dat ogenblik nemen de overheden de zaak over. De politieke sturing en controle worden weer belangrijk.

Maar na verloop van tijd lijken die politieke besturingssystemen zelf beperkingen te hebben, die hun opgang stuiten. In de jaren tachtig leidde dit tot een triomfantelijke terugkeer van de markt. Het lijkt erop dat de markt en de overheid permanent om elkaar heen draaien, om telkens opnieuw de ander van de troon te stoten.

Welke zijn de beperkingen die de opgang van de markten telkens stopzetten? En welke zijn de limieten van de politiek die er telkens toe leiden dat zij zich uit de economie terugtrekt? Zijn we ertoe veroordeeld deze cyclische beweging in de expansie van de markt en de politiek te herhalen? Als dat het geval is, zal de expansie van de markten die we de laatste dertig jaar hebben gekend, onvermijdelijk leiden tot een terugkeer van de overheid als de leidende kracht in het economische leven? Of is er een magisch evenwicht tussen beide mogelijk? Dit zijn de vragen waar Paul De Grauwe een antwoord op zoekt.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief