De vierhandige klaviermuziek van Franz Schubert

Jan Vermeulen en Veerle Peeters

Dit event is voorbij

Het vierhandig samenspel was één van de geliefkoosde muziekbeoefeningen van de 19de eeuw en behoort tot een uiterst delicaat kamermuziekgenre. Het vereist niet alleen een absolute eensgezindheid van beide spelers zowel van aanslag, timing, emotie, als interpretatie.

Jan Vermeulen heeft zijn fascinatie voor Franz Schuberts oeuvre verdergezet en is sinds 2013 bezig met de exploratie van diens werken voor piano vierhandig. Veerle Peeters, opnameleider van Vermeulens Schubert-cd’s is ook een begenadigd pianiste en wordt zijn volwaardige partner in dit prachtige concert voor vier handen.

Vermoedelijk schreef Franz Schubert o.a. zijn Grande Sonate, D 617 in de zomer van 1818, tijdens zijn verblijf te Wenen bij Johann Karl Esterházy von Galánta. Hij dacht daarbij heel waarschijnlijk aan diens dochters Karoline en Marie aan wie hij les gaf. Hij zal er blijven tot november en genoot van een veilig bestaan als lid van het huis met een maandelijks loon van 76 florijnen.

Zo is er elke keer weer een verhaal voor de vierhandige werken die in de Keizerszaal worden uitgevoerd. De luisteraar zal aangenaam verrast worden door het onderhoudende, vlotte en zangerige karakter van deze muziek m.a.w. een genot.

Programma:
F. Schubert:
Grande Sonate in Bes, D. 617
Grande Marche Héroïque in a, D. 885
Variaties op een thema uit de opera Marie van F. Hérold, D. 908
Divertissement über französische Motive in e, D. 823

Presentatie:
Hilde Martens

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief