Designtentoonstelling: duurzaam design

Frederic Boonen e.a.

  • Datum: Zondag 09/09/2018 tot Zondag 07/10/2018
  • Tijdstip: van 10:00 tot 18:00
  • Locatie: Abdij
  • Genre: Tentoonstelling

Dit event is voorbij

Frederic Boonen startte 20 jaar geleden Boonen Design Studio op. Hij richte zich voornamelijk op het ontwerp van consumenten producten. Afgelopen jaar won hij drie maal op rij de prestigieuze Henry Van de Velde Award. Tijdens deze tentoonstelling presenteert hij producten met een duurzame achtergrond. Hierbij gaat hij zijn werk en werken van mede designers presenteren. De kracht van ontwerpen en goede producten die duurzaam zijn ontworpen. De producten worden krachtiger in de omgeving van de Abdij van Sint-Truiden. Hierin gaat duurzame omgeving samen met de duurzame producten.

Duurzame producten. De ivoren piano, papieren verpakking, glazen flessen, tenten van katoen, brillen van hoorn. De jaren 50 werd alles vervangen in kunststof. Het was licht, waterdicht, goedkoop en gaat lang mee. Dit resulteert in de Plastic Soup. De zee die vol afval ligt. De afvalberg groeit exponentieel en weegt nu 8 miljard ton. Als Columbus zijn chipszakken en colaflessen overboord gooide, spoelde die nu nog aan op de kusten. Kunststof is perse niet slecht, we moeten er duurzaam mee omgaan. De ontwerper van vandaag start met deze gedachtegang. Het materiaal, het productie proces, het gebruik en de recyclage; de circulaire economie. Als ontwerper zijn we de grondlegger van gebruiksgoederen die de toekomst bepalen. Ik nodigde 7 ontwerpers uit die met hun producten tonen dat producten vanuit een duurzaam oogpunt zijn ontwikkeld. Ontwerpers zijn de hoeksteen voor producten van de toekomst. Duurzaam ontwerp in duurzame materialen, met zorg voor de maatschappij en de meent. De gemeenschappelijk weide voor alle dorpelingen, waarbij overexploitatie van gedeelde hulpbronnen in gevaar komt. Als we met zijn allen niet alles willen gebruiken, maar delen en de meent beschermen. Zoals de hoopvolle regels van de Beatles: “All the world is birthday cake, so take a piece, but not to much.”

Elke vrijdag zaterdag en zondag in september, telkens van 10 tot 18 uur in de Abdsvleugel van de voormalige abdij van Sint-Truiden (Diesterstaat 1)
Toegang gratis.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen

Kastkunst