Diego ortiz: musices liber primus, ad vesperas

Cantar Lontano o.l.v. Marco Mencoboni

Dit event is voorbij

B-Classic, opvolger van de Basilicaconcerten, vaart de voorbije jaren een eigenzinnige koers. Karakteristiek voor de concerten van het tiendaags festival is dat deze geheel ter plaatse ontstaan. Voor 2016 wordt een Italiaanse connectie uitgewerkt met dagelijkse concerten van 22 april tot en met 1 mei. Een uitstap naar de Italiaanse oude muziek is hierbij onontbeerlijk. Italiaans boegbeeld, Marco Mencoboni, is in 2016 de curator voor wat betreft de oude muziek.

Hij brengt met zijn samengesteld ensemble (vooraanstaande musici uit Italië en de Lage Landen) de Musices liber primus van Diego Ortiz (ca. 1510- – ca. 1570). Ortiz werd geboren in Toledo en kreeg er ook zijn opleiding aan de befaamde kathedraal. In 1553 trok hij naar Napels om er in 1558 maestro di capella te worden van Fernando Alvarez de Toledo. In 1565 werd zijn bundel Musices liber primus uitgegeven door Antonio Gardano in Venetië. Deze bundel bevat een rijke collectie aan motetten, hymnen, psalmen, … zoals deze rijkelijk werden uitgevoerd tijdens de vespers aan het hof in Napels, volledig in tegenspraak met wens van soberheid van het Concilie van Trente. Bijzonder is het gebruik van de Cantar Lontano-techniek, waar Mencoboni zich reeds 20 jaar lang in specialiseert. Hierbij worden zangers en instrumentalisten niet samen op een podium gezet, maar de muzikanten worden, verspreid in de ruimte geplaatst.

Om ten volle van de Cantar Lontano te kunnen genieten wordt geopteerd voor een uitzonderlijke opstelling. U neemt vrij plaats in het centrum van de kerk, waar u zich neervlijt op een zelf meebracht kussen of deken en de muziek uit alle hoeken van de kerk op u laat afkomen. Er worden ook een aantal stoelen voorzien voor wie zittend wenst te luisteren.

Filmpje: Claudio Merulo Sanctus a 12 voci (vanaf 36″)

Filmpje: Diego Ortiz, Alma Redemptoris Mater a 6 voci, Cantar Lontano, Marco Mencoboni

Filmpje: Beata es Virgo by Diego Ortiz

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief