Piazolla – Rovira: The Edge Of Tango

SONICO

Dit event is voorbij

Tijdens het seizoen 2021-2022 brengt het Brusselse ensemble Sonico hulde aan de ’tango nuevo’: een muzikale expressie van Astor Piazzolla. Het is dit jaar zijn 100ste verjaardag en dat moet gevierd worden. Het ensemble heeft een derde plaat uitgebracht met de sprekende titel: “Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango”. Astor Piazzolla was immers niet de enige musicus die deze zeer expressieve muziektaal hanteerde. Het ensemble Sonico wil juist graag benadrukken dat er ook de revolutionaire composities van Eduardo Rovira zijn.

De titel voor dit dubbelportret is niet lukraak gekozen. Astor Piazzolla en Eduardo Rovira worden meestal voorgesteld als de twee baanbrekende voortrekkers van de “tango nuevo” en er wordt vaak beweerd dat er een zekere rivaliteit tussen beide heerste. Er wordt dus oeverloos gediscussieerd over wie van beide de eerste was die de tango moderniseerde. Historisch gezien is de eerste belangrijke aanzet tot de uitbouw van de moderne tango in 1955 door Astor Piazzolla gedaan met zijn Octeto Buenos Aires. Het jaar daarop sloot Rovira zich aan bij het Octeto La Plata waarvan spijtig genoeg geen opnames zijn.

Voor het eerst zal de muziek van beide octetten, die de weg vrijmaakten voor de vernieuwing van de tangomuziek, naast elkaar worden geplaatst tijdens het optreden van Sonico, m.a.w. een verkenning – voor het eerst – van de werken van de twee musici.

Sonico werd in de Argentijnse pers bejubeld als ‘de redder van de tango nuevo’. Voor alle liefhebbers van Latinmuziek is dit muzikale-avondje-uit en must!

 

Musici:

Lysandre Donoso en Carmela Delgado, bandoneon

Stephen Meyer en Daniel Hurtado Jimenez, viool

Guillaume Lagravière, cello

Camilo Córdoba, gitaar

Oscar Quiñonez, altviool

Ariel Eberstein, contrabas

Ivo De Greef, piano

 

 

Programma:

Werken van  A. Piazzolla en E. Rovira.

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen