Felix Mendelssohn

Anima Eterna o.l.v. J. Lehmann

Dit event is voorbij

Wist u dat Felix Mendelssohn als eerste musicus in de geschiedenis een concerto uit het hoofd durfde te spelen voor publiek? Dat hij als jongen van 12 de hartsvriend werd van de legendarische dichter Goethe? En dat Queen Victoria hem tot haar favoriete componisten rekende? Mendelssohns fantasievolle en briljante oeuvre blijft ook vandaag overeind als een mijlpaal in de vroegromantische muziek. Anima Eterna Brugge brengt een eresaluut aan deze meester met twee symfonische pareltjes: de ouverture Die Hebriden en de derde, ‘Schotse’ symfonie. Achter de pupiters: een bonte groep van topmusici op instrumenten zoals de componist die zelf heeft gekend. Aan de baton: de jonge Duitse dirigent/violist Jakob Lehmann, die eerder met Anima een opname van Mendelssohns vioolconcerto en Octet realiseerde. Rasverteller en musicoloog Pieter Bergé vervoegt het gezelschap met verhalen over de componist en luistertips bij de gespeelde werken.

JAKOB LEHMANN
Jakob Lehmann is een jonge muzikant voor wie stilistiek, een getrouwe weergave van het werk  en historisch onderzoek de basis vormen voor een emotionele interpretatie. Het uitgangspunt is steeds de getrouwheid aan de intentie van de componist en de rechtstreekse overdracht daarvan aan het publiek. Als violist en dirigent is het voor hem een bijzondere uitdaging om de traditionele en historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk naar elkaar toe te brengen. Naast zijn rol als artistiek leider van Eroica Berlin werkt Jakob nauw samen met Anima Eterna Brugge, het Australian Romantic & Classical Orchestra en andere orkesten. Hij nam cd’s op bij Alpha Classics, Ars Vobiscum en Genuin.

ANIMA ETERNA BRUGGE
Anima Eterna Brugge werd opgericht door Jos van Immerseel in 1987, om orkest- en kamermuziek uit te voeren met instrumenten en technieken zoals de componist die heeft gekend. Het fundament: onderzoek, experiment, engagement en speelplezier. Anima Eterna Brugge geniet een internationale reputatie met muziek van de 17de tot de 20ste eeuw. Het orkest is huisartiest van Concertgebouw Brugge en ‘ensemble associé’ aan Opéra de Dijon, concerteert van Mexico tot Sydney en weerklinkt dankzij een uitgebreide discografie (Outhere Music/Alpha Classics) in huiskamers overal ter wereld.

Programma:

  1. Mendelssohn:
    – Ouvertüre Die Hebriden, op. 26
    – Sinfonie a-moll Scottish nr.3, op. 56

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief