J.S. BACH IN KÖTHEN

FRANK THEUNS (TRAVERSO) EN SIEBE HENSTRA

Dit event is voorbij

Dit concert is verplaatst van de Keizerszaal naar de Academiezaal.

Vanaf 1717 werd Bach kapelmeester aan het hof van vorst Leopold van Anhalt-Köthen. Het wordt een ‘gelukkige’ periode in het leven van de meester. Zijn loon ondergaat een verdubbeling tegenover zijn gage in Weimar. Belangrijk is de breuk met wat Johann Sebastian Bach tot dan toe had gedaan. Het hof te Köthen was calvinistisch, dus hier is geen plaats voor de kerkelijke muziekpraktijk naar lutherse overtuiging.

Gelukkig maar want van hofkapelmeester Bach werd verwacht dat hij zich concentreerde op wereldlijke muziek zoals concerten, feesten en speciale gelegenheden zoals verjaardagen. Tijdens de zes jaar te Köthen schreef Bach hoofdzakelijk werken voor kamerorkest en solo-instrumenten en dat alles ‘pour le divertissement et le plaisir’ van vorst Leopold en zijn hovelingen.

Het was in die tijd echter niet allemaal rozengeur en maneschijn want in 1720 overleed zijn echtgenote Maria Barbara (mama van zijn 7 kinderen) tijdens zijn afwezigheid. Hij zou noodgedwongen versneld huwen – omwille van de kinderen – met Anna Magdelena Wilcke.

Het aangeboden programma gunt ons een bijzondere kijk op deze periode in het leven van Johann Sebastian Bach. Het is een ontdekking van de ‘wereldlijke’ Bach.

Programma:
J.S. Bach: Sonate in G-Dur, BWV 1027/1039
Toccata in e, BWV 914
Sonate in b, BWV 1030
Partita in a, BWV 1013
Sonate in e, BWV 1034

Presentatie:
Hilde Martens

Lezing:
De muziek van J.S. Bach door Waldo Geuns
ma 19 nov – 20u – club
meer info

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief