HASPENGOUWSE ZONDAGGASTEN

Dit event is voorbij

De openingsshow van Haspengouwse Zondag Gasten start “onder de kerktoren”

Deze maandelijkse praatshow van theatermaker Guido Wevers in de Academiezaal start op zondagnamiddag 26 september. Haspengouw telt meer dan 100 kleine en grote dorpen. Hoe is het gesteld met onze Haspengouwse dorpen? Overleven ze de leegstand van winkels, scholen en kerken? Overleeft het dorpsleven de nieuwe fusies van gemeenten?

Hierover gaat Guido Wevers in gesprek met Joris Van Loy, muziekredacteur bij Studio Brussel en Knack Focus. In zijn boek “Onder de kerktoren. Waarom Vlaamse dorpen een toekomst hebben!” laat deze jonge ‘dorpsmissionaris’  uit- en ingeweken dorpelingen aan het woord. Naast veel heimwee naar het ‘dorp van weleer’ klinken er ook positieve stemmen van nieuwe dorpsbewoners. Tijdens de pauze met koffie en taart biedt Jasper zijn boek te koop aan en signeert.

Na de pauze met vlaai en koffie zet theatermaker Guido Wevers “Het leven van Odille B.” in de schijnwerpers. Het is een ode aan het leven en overleven op het platteland, weg van de stad. In de lockdownperiode schilderde G. Wevers taferelen uit deze vertelling en ontwierp een huiskamertheater. Toen beperkte huisbezoeken weer mogelijk werden, speelde hij deze huiskamervertelling her en der voor een handvol vrienden. In de Academiezaal wordt de kamervoorstelling “Het leven van Odille B.” begeleid met live muziekimprovisaties van pianist Conrad Nuyts en violiste Mayte Levenbach.

In herfst en winter volgen nog vijf praatshows van Haspengouwse Zondag Gasten, o.a. rond de thema’s aarde, vuur, water en lucht. Tickets kosten 11 euro, koffie en taart inbegrepen. Korting voor jongeren, groepen en mensen met beperkt inkomen.

Reserveren kan bij de UITbalie in het cultuurcentrum en de bibliotheek, ook telefonisch op 011/71.10.10 of via de website www.debogaard.be/lezingen.

 

21.11.2021      WATER: te veel of te weinig, last en lust

Geoloog Karel Van Daele, erosiespecialist van de Watering Sint-Truiden: hoe gronderosie door stortregens voorkomen in ons heuevelend Haspengouw?

Prof. dr. Marijke Husymans, grondwaterspecialist, auteur van “Het grote waterboek – van zwetende planten tot verwoestende tsunami” met illustraties van Wendy Panders

Band met studenten PXL Music

 

12.12.2021      VUUR: eeuwig gloeiend

Ciel Grommen, ir.architect, als beeldend kunstenaar actief in Génève en Palestina, coördineert artistieke projecten tussen seizoenarbeiders o.a. Zomerburen in Borgloon

Stephane Boulet, siersmid van vader op zoon, samen met Annabel, een schat van een kleindochter maakte furore aan de vuurkorf van Wouter Deboot bij Iedereen Beroemd  (VRT Eén 2.3.2021)

 

23.01.2022      LUCHT: een gezond 2022

Noël Wathion, apotheker, ere-vicedirecteur Europees Geneesmiddelen Agentschap, de Europese medicijnwaakhond die het gebruik van covidvaccinaties moest goedkeuren

Prof. dr. Michelle Plusquin, milieuonderzoek en geneeskunde, over de vraag: Welke omgevingsfactoren zoals luchtverontreiniging hebben een langdurige impact op onze gezondheid?

Blind date van piano en trompet …

 

20.02.2021      Weg van onder de kerktoren 

Aleksandra Boltovskaia, Russische immigrant in Haspengouw, schrijfster van het boek

‘Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg’

Prof. dr. Valerie Trouet, Vlaams dendroklimatoloog in Arizona, ontving in 2020 de Jan Wolkers Prijs voor haar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’.

Conrad Nuyts & Mayte Levenbach, piano, viool en zang

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief