HASPENGOUWSE ZONDAGGASTEN

  • Datum: Zondag 23/01/2022
  • Tijdstip: van 14:30 tot 16:30
  • Prijs: € 11 / 8 (koffie en taart inbegrepen)
  • Locatie: Academiezaal
  • Genre: LezingenShow
Ticket bestellen

Haspengouwse Zondaggasten is een reeks van zes maandelijkse praatshows in de Academiezaal. Theaterkunstenaar Guido Wevers gaat telkens in gesprek met twee zondaggasten over een hedendaags Haspengouwse thema, soms diepgravend of uit het leven gegrepen, soms heerlijk ontspannend, steeds verrassend. Geen praatshow zonder live muziek en, geen zondagnamiddag zonder Limburgse taart.

LUCHT: een gezond 2022

Dit jaar klinkt de nieuwjaarswens “Een goede gezondheid“ harder dan ooit. De covidpandemie en Pfosvervuiling zijn niet uit het nieuws weg te slaan. Voor de nieuwjaarsshow van Haspengouwse Zondaggasten komen twee topwetenschappers uit de gezondheidszorg naar de Academiezaal.

Tot zijn pensioen midden 2021 leidde Noël Wathion als vicedirecteur van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Hij leidde de taskforce die besliste over de goedkeuring van de coronavaccins.  Hoe waak je over de kwaliteit van een vaccin met de ogen van de hele wereld in je rug?  Reeds in september 2020 waarschuwde hij “Onderschat de impact van anti-vaccers niet.”  Noël Wathion is geboren in Sint-Truiden, opgegroeid in Kerniel, studeerde pharmacie en geniet momenteel in Hasselt van zijn pensioen.

Prof. dr. Michelle Plusquin is een jonge professor epidemiologie aan de UHasselt. Zij doet onderzoek naar de interactie tussen genen en omgeving, vanaf de conceptie. Zij bestudeert de invloed van milieufactoren, zowel van vervuiling als levensstijl, tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren. Kleine moleculaire aanpassingen in de genen kunnen het risico op ziekten op latere leeftijd mede bepalen.

Geen praatshow zonder live muziek en geen zondagnamiddag zonder Limburgse taart. Pianist/componist Conrad Nuyts en violiste/zangeres Mayte Levenbach zijn ondertussen uitgegroeid tot het huisensemble van Haspengouwse Zondaggasten. Telkens zorgen zij samen met regisseur Guido Wevers voor live muziek die nauw aansluit bij de gesprekken. Voor de nieuwjaarsshow brengen zij een internationale selectie van medestudenten aan het Maastrichts conservatorium mee.

Praktisch: de toegang kost 11 euro voor volwassenen en 8 euro voor jongeren tot 25 jaar. De koffiepauze met Truiense taart is inbegrepen. De show begint om 14.30 uur stipt en eindigt om 16.30 uur. Nadien is er nog ruimte en tijd om na te praten met de zondaggasten en andere toeschouwers in De Fwajee.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief