HASPENGOUWSE ZONDAGGASTEN

Dit event is voorbij

Luisterrijk  genieten op een zondagnamiddag in de Truiense Academiezaal.

Haspengouwse Zondaggasten is een maandelijkse professionele praatshow in de feestelijke Academiezaal. Theaterkunstenaar Guido Wevers gaat in gesprek met twee zondaggasten over een actueel thema, soms diepgravend of uit het leven gegrepen, soms heerlijk ontspannend, steeds verrassend. Jong streektalent zorgt voor muzikale intermezzo’s en de tijdens de pauze komt de bakker langs met taart. Zondagse gezelligheid troef!

Zondag 20 februari 2022:   De wereld in ons dorp

Seizoenarbeid en migratie hebben Haspengouwse dorpen tot een wereld van verschil gemaakt. In september 2021 begonnen we de derde jaargang van Zondaggasten  “Onder de kerktoren” met enige nostalgie voor het verleden maar vooral met oog voor de toekomst van het dorp.  We eindigen dit seizoen te midden van Oost-Europeanen die geld en geluk zoeken in onze Haspengouwse dorpen.

Alexandra Boltovskaja verhuisde twintig jaar geleden van Sint-Petersburg naar Nieuwerkerken. Ze trouwde niet met een Rus, zoals van haar werd verwacht, maar met een Limburgse fruitteler. Beiden leerden elkaar als Engelstalige pennenvrienden kennen. Hij had haar meermaals bezocht en de liefde sloeg wederzijds over. Ook al was ze van goede wil en werkte ze hard, het was voor Alexandra niet zo simpel om zich aan te passen aan haar man, aan de schoonfamilie, aan de nieuwe taal, aan de zonderlinge gewoonten. aan onze keuken, kortom aan het leven in Vlaanderen. Alexandra hield een dagboek bij, dat haar hielp te overleven. Een medestudent stimuleerde haar om het uit te geven. “Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg” is een beklijvend boek over de botsing van twee culturen.  Er zit veel humor in het boek, maar ook veel triestheid.

Ciel Grommen studeerde architectuur in Leuven en beeldende kunst in Genève. Als student ging ze werken in een Jordaans vluchtelingenkamp en in de vrijhaven van Genève, plekken van tijdelijke bewoning en vervreemding. Na tentoonstellingen her en der in de wereld, trok Ciel Grommen in 2018 terug naar haar geboortestad Borgloon om er samen te leven met Oost-Europese seizoenarbeidsters in de fruitteelt. Samen met  Maximiliaan Royackers bouwde ze aan de Aldi een mobiele ontmoetingsruimte “Een Huis voor Zomerburen”. Een tiental Europese kunstenaars gingen ook werken in de agrarische seizoenarbeid en  ontwikkelden eigen projecten. Het resultaat hiervan is te zien in de internationale tentoonstelling “Seasonal Neighbours. Our Invisible Hands”. Deze loopt van 30 januari tot 17 april te Hasselt in kunstencentrum Z33.

Tussendoor muziek van Conrad Nuyts, piano & Mayte Levenbach, viool en zang.

Praktisch: de toegang kost 11 euro voor volwassenen en 8 euro voor jongeren tot 25 jaar. De koffiepauze met Truiense taart is inbegrepen. De show begint om 14.30 uur stipt en eindigt om 16.30 uur. Nadien is er nog ruimte en tijd om na te praten met de zondaggasten en met andere toeschouwers in De Fwajee. Reserveren is noodzakelijk. Dat kan aan de UIT-balie in het cultuurcentrum, telefonisch op 011/701.700, via de www.debogaard.be/show  (https://ticketshop.ticketmatic.com/de_bogaard/shop?l=nl)

Wij volgen strikt de covidregels voor cultuur en horeca:  controle van de covid-safe-pas, mondmaskerplicht tijdens de show, permanente ventilatie in de zaal, beperkt aantal zitplaatsen met veel open ruimte.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief