Hommage à Brel

Filip Jordens

  • Datum: Donderdag 24/03/2022
  • Tijdstip: van 20:15 tot 22:00
  • Locatie: Academiezaal
  • Genre: Muziek

Dit event is voorbij

Zijn talent, zijn stem, zijn lijf, het samenspel met zijn muzikanten, alles in Filip Jordens roept “le grand Jacques” opnieuw tot leven. Met eenzelfde kracht, furie, ironie en tederheid speelt deze Brel-vertolker zonder gelijke niet enkel de zaal plat, hij laat ons ook voelen hoe groots en actueel het oeuvre van Brel nog steeds is. Brel de dichter, Brel de visionair, Brel de muzikant, Brel de comedian, Brel de satiricus, Brel de mens. Een meester tout court.

Philippe Claudel, schrijver –filmmaker

 

In ‘Hommage à Brel’ en duo brengen zanger Filip Jordens en pianist Maarten Lingier een weloverwogen bloemlezing uit het magistrale œuvre van Jacques Brel. Geheel in Breliaanse traditie versmelten ze de kracht van het woord en de passie van de partituur tot parels van zuivere vertelkunst. Meer dan ooit ligt de nadruk op minder bekend werk én op de dichterlijke schoonheid van de schijnbare eenvoud.

 

De muziek van Jacques Brel beroerde de harten van miljoenen mensen over de hele wereld. Na een moeilijke start, kende hij –begin jaren zestig – het ene succes na het andere. In 1967 zei hij – tot ieders verbazing – het podium vaarwel. Vanaf dan speelde hij mee in tal van films. Brel haalde ook zijn vliegbrevet en begon aan een wereldreis op zijn zeilboot. Hij strandde uiteindelijk op de Markiezeneilanden waar hij in volledige anonimiteit kon (her)leven. Dat was slechts van korte duur, want in 1978 stierf hij aan de gevolgen van longkanker. Hij werd begraven op zijn geliefde eiland Hiva Oa –naast de tombe van schilder Paul Gauguin.

 

Theatermaker en zanger Filip Jordens krijgt alle Brel-fans op het puntje van hun stoel. Zijn vertolking van het beroemde repertoire doet de pers uitroepen: ‘Brel leeft!’. Wat enkele jaren geleden begon als een respectvolle groet, is ondertussen uitgegroeid tot een voorstelling die volledig zijn eigen bestaansrecht heeft. Tegelijkertijd is voor iedereen duidelijk geworden dat Filip Jordens een artiest is die de geest van Brel in zich meedraagt en daar – op zijn beurt – grootse dingen mee doet.

 

Maarten Lingier is amper vier jaar wanneer hij de eerste pianolessen krijgt van zijn moeder. Op 13-jarige leeftijd nam hij deel aan het befaamde Prinses Christina Concours in Maastricht en won hij de drie beschikbare prijzen in zijn categorie, alsook de publieksprijs. Hij volgde les bij de gerenommeerde Nederlandse pianist en pianopedagoog prof. Jan Wijn en studeerde cum laude af bij Boyan Vodenitcharov. In 2019 behaalt aan de Ecole Normale de Musique de Paris, Alfred Cortot bij prof. Edith Lejet zijn Diplôme Supérieure de composition. In hetzelfde jaar wordt hij finalist van het Concours Île de créations.

 

Jordens probeert niet met eigenwijze arrogantie door de liederen heen te breken. Hij laat de maker en het product in zijn waarde. Dat is wat je een hommage noemt. Daar kom je voor en dat krijg je van een formidabele theaterpersoonlijkheid te horen.

Filip Jordens is net zo uniek als Jacques Brel. (De Nederlandse criticus Jacques d’Ancona)

 

Jordens betoont zich met ‘Hommage à Brel’ de zoon te zijn van zijn geestelijke vader. (Het Nieuwsblad)

Jordens heeft het personage van Brel duidelijk in de vingers. (De Standaard)

 

‘Hommage à Brel’ knap staaltje van Brel-liefde met respect! … want aan Brel mag je tot naderorder nog altijd niet raken. Enkele nummers later waren de bravo’s dan ook niet te tellen en werd er afgesloten met een enthousiaste staande ovatie. (De Morgen)

 

… uw recensent en ultieme Brelkenner Johan Anthierens zaliger, spraken die hele voorstelling geen woord. Toen de lichten weer aanfloepten, stamelde hij: “Bangelijk hoe die jongen op Brel lijkt en hem nog perfect zingt ook”. Die avond is Brel minstens een paar keer uit het hiernamaals neergedaald om zich met Jordens artistiek te versmelten. Jordens imiteert niet, maar hij her-interpreteert, en dat op een manier dat het heel even, heel even maar, lijkt alsof Brel terug is. Een staande ovatie. (Het Laatste Nieuws)

 

Gaandeweg het programma groeit de waardering voor Jordens’ talent om een indruk te geven van de sfeer van Brels optredens destijds. Gul en met liefde en passie. (De Telegraaf)

 

Zijn ‘Hommage à Brel’ is precies wat de titel belooft: een eerbetoon. En een zo eigenzinnige geest als Brel betoon je geen eer door hem klakkeloos na te doen. Jordens heeft een eigen visie op Brel. (Het Parool)

 

Als rasperformer kruipt Jordens in de huid van Brel en laat je voelen hoe hij “l’artiste sur scène” beleeft. Dat lukt hem, dank zij een enorm talent en tomeloze energie. (Haagsche Courant)

 

www.filipjordens.com

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief