Ignatius. De ridder maakt een knieval

Kurt Defrancq

  • Datum: Dinsdag 11/10/2022
  • Tijdstip: van 20:00 tot 22:00
  • Prijs: € 10
  • Locatie: Academiezaal
  • Genre: Te gast
Ticket bestellen

Als alles anders gaat dan verwacht…

Ignatius van Loyola kun je niet meteen bij de populaire heiligen rekenen.
In deze theatermonoloog brengt hij op aansprekende wijze zijn levensverhaal.

Hij was een ridder, die droomde van edele vrouwen en bereid was zich helemaal in te zetten voor zijn Heer, de onderkoning van Spanje. Tot een kanonbal hem onderuit haalde en de ridder verplicht werd een knieval te maken.

Een genezingsproces wordt een bekeringsverhaal dat voert van Pamplona naar Loyola en verder via Manresa, Jeruzalem, Alcala, Parijs en Venetië naar Rome.

In dit verhaal gaat het over zijn zoeken naar vreugde, troost, vertroosting en zijn gevecht met pijn en lijden en troosteloosheid; over zijn vriendschap met Franciscus Xaverius en vele anderen.

Het grote thema van de monoloog is het aanpassingsvermogen van Ignatius: het loopt telkens anders dan hij aanvankelijk gedacht had. Dit vermogen leidde uiteindelijk tot het ontstaan van het Gezelschap van Jezus of de jezuïetenorde.

De theatermonoloog is geschreven door de jezuïet Dries van den Akker en wordt gespeeld door Kurt Defrancq, o.a. bekend om de monoloog ‘De binnenzak van de ziel’, een project in samenwerking met de Dossinkazerne. Hij speelde ook gastrollen in de Vlaamse televisiereeksen Merlina, Postbus X, Windkracht 10, Spoed, Recht op Recht, Sedes & Belli, Flikken, Witse, Samson en Gert en Mega Mindy.

Organisatie: Dekenaat Sint-Truiden

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief