In organis et in discantu

Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele, Luc Ponet, orgel

Dit event is voorbij

In 2003 werd op een kasteel in Tongeren een muziekhandschrift uit 1626 ontdekt: het MS Berx (naar de huidige eigenaar) of het Tongers Orgelhandschrift. Dit 45 pagina’s tellende manuscript bevat meerdere unieke en tot op heden onbekende orgelcomposities en intavolaties van o.a. Magnificatzettingen van Orlandus Lassus (1532- 1594). Het unieke karakter van het gevonden document was voor Luc Ponet de aanleiding voor het opstarten van een onderzoeksproject (PhD) voor de KU Leuven.

In de loop van het onderzoek ontdekte hij in The British Library een uitgebreid muziekhandschrift uit 1618, met preludes, intonaties, orgelmissen, een Te Deum, magnificatzettingen en fuga’s. De herkomst van deze bundel werd tot dusver omschreven als wellicht ergens uit het zuiden van de Lage Landen. Ponet vond echter bijzonder veel verwantschap met de mogelijkheden van de orgels in het prinsbisdom Luik.

Het Ancion-orgel (1644) in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden is het oudste, meest gaaf bewaarde ‘complete’ orgel uit het 17de eeuwse prinsbisdom Luik en de Lage Landen. Het sluit stilistisch uitstekend aan bij de uitvoeringspraktijk zoals voortkomend uit het onderzoek. Tijdens dit concert kan u in een authentieke omgeving voor het eerst kennismaken met een selectie uit zowel het Tongers Orgelboek als het manuscript uit the British Library, alternerend uitgevoerd met gregoriaans.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief