LA GUITARRA

GITAARFESTIVAL

Dit event is voorbij

La Guitarra, het gitaarfestival van CC de Bogaard is aan de vijfde editie toe en dit keer wordt de Academiezaal geruild voor een andere locatie, namelijk de Begijnhofkerk. De gitaar wist de voorbije halve eeuw wereldwijd alle podia te veroveren, ook de wereld van de klassieke muziek en is in het muziekonderwijs nog steeds één van de meest populaire instrumenten. Dit jaar wordt zoals steeds de focus gezet op jong talent en internationaal gevestigde waarden. Nieuw voor deze gelegenheid is de formatie van een groot gitaarensemble.

Trio Asturias

Trio Asturias bestaat uit de Brugse tweeling Tania en Veerle D’Hoest en hun Blankenbergse collega Maaiken Lamote.

Ruim twintig jaar geleden leerden zij elkaar kennen als studenten aan het Lemmensinstituut te Leuven. Al snel vonden zij elkaar als West-Vlamingen maar vooral hun fascinatie voor de klassieke gitaar bracht hen samen. Het “Trio Asturias” werd geboren.

De groepsnaam was vlug gevonden: “Asturias” is de Japanse merknaam van hun toenmalige gitaren, en tevens een landstreek in Spanje, het land van de gitaarmuziek.

Het Trio Asturias specialiseerde zich in kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven, bij Raphaëlla Smits. Ze studeerden af met grootste onderscheiding. Na hun studentenjaren bleven ze als trio samen werken en bouwden verder aan hun professionele carrière als gitaristen. Ze volgden verschillende “masterclasses” bij wereldbefaamde gitaristen o.a. in Spanje en Duitsland. In 2001 nam het trio deel aan het internationaal muziekfestival te Neerpelt, waar ze in de categorie kamermuziek een “eerste prijs cum laude” in de wacht sleepten.

Ondertussen hebben zij reeds heel wat concerten gegeven, feestelijkheden opgeluisterd en een mooi gevarieerd repertoire opgebouwd. Dit trio is een unicum in zijn genre: drie gitaren, een formatie waarvoor weinig muziek geschreven is. Een uitdaging voor deze vrouwen die niet alleen uitvoeren maar ook zelf moeten bewerken en creëren!

Door de steeds terugkerende vraag van het publiek of er geen album te verkrijgen is, besliste het drietal dat het tijd werd om hun muziek vast te leggen op CD. Dit eerste album is een verzameling van 12 van hun favoriete werken met afwisselende stijlen. Heel toegankelijke stukken die enerzijds door hun gevoeligheid en broosheid, anderzijds door hun kracht en vrolijkheid een groot publiek zullen bekoren. De cd bezegelt het 15-jarig samenwerken van deze drie gedreven muzikanten.

Programma
Rosa Mystica, Armand Coeck
Asturias, Isaac Albeniz
Milonga, Jorge Cardoso
Beautiful that Way, Nicola Piovani
Libertango, Astor Piazzolla
Danza para Tres Amigos, Paul Méranger
Samba Quica, Klaus Wüsthoff
Original Rags, Scott Joplin

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief