Lou Reed: Rock & Roll existentialisme

Johan Braeckman

  • Datum: Dinsdag 17/09/2019
  • Tijdstip: van 20:15 tot 22:15
  • Locatie: Club
  • Genre: Lezingen

Dit event is voorbij

Lou Reed (1942-2013) was dichter, gitarist, componist en fotograaf. Hij was mede-oprichter van The Velvet Underground, een rockgroep die een bijzonder grote invloed uitoefende op de verdere geschiedenis van de rockmuziek.

Reeds tijdens de periode van The Velvet Underground was duidelijk dat Lou Reed geen mainstream rockmuzikant was. Hij werkte samen met kunsticoon Andy Warhol, liet zich inspireren door schrijvers en dichters, en bezong de zelfkant van het stedelijke leven.

Ook zijn solocarrière is gewijd aan minder voor de hand liggende thema’s, zoals verslaving, homo- en transseksualiteit, huiselijk geweld en zelfdoding. Lou Reed schreef er meerdere klassiek geworden songs over. Hij zag zijn hele oeuvre niet zozeer als een verzameling rocksongs, maar als een roman waarin de stad New York de hoofdrol speelt.

De onderwerpen die Lou Reed behandelt in zijn songs, zijn vaak hard, pijnlijk en confronterend. Toch worden ze ook poëtisch en soms romantisch weergegeven. Lou Reed past zodoende in de traditie van schrijvers, dichters en filosofen zoals S. Kierkegaard, Edgar A. Poe en William S. Burroughs, die in hun werk op indringende wijze de betekenis van het menselijke bestaan verkennen.

Voldoende stof dus voor een boeiende lezing door filosoof Johan Braeckman.

Over de spreker:
Johan Braeckman studeerde aan de universiteiten van Gent, Brussel en Santa Barbara, Californië. Hij publiceerde boeken en hoorcolleges over onder meer Darwin en de evolutietheorie, bio-ethiek, kritisch denken en de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en geeft geregeld lezingen in binnen-en buitenland over diverse onderwerpen.

Tip: Zaterdag 28 september brengt Kloot Per W een tribute aan The Velvet Underground in de Zoutkist.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief