MARKCONCERTEN: ORGELBESPELINGEN

Antoine Tronquo

  • Datum: Zaterdag 10/02/2018
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

De wekelijkse markt van Sint-Truiden op zaterdagvoormiddag is sinds vele tientallen jaren een begrip voor vele Truienaren en mensen uit de omstreken van deze stad. Een vaste plaats binnen deze markttraditie zijn de bespelingen van de 18de Eeuwse beiaard tussen 10h en 11h.

In het verlengstuk van dit mooie muzikale leven rondom de Belforttoren, pakt CC de Bogaard uit met een nieuw initiatief: de marktconcerten in de OLV-Kerk.

Deze gotische kerk biedt, naast een schat aan kleurrijke muurschilderingen, een rijk gestoffeerde schatkamer en een schitterend meubilair, ook onderdak aan twee historische orgels: het Truiense Clerinxorgel uit 1874 en het grote, neo-barokke Schumacherorgel uit 1996-2014.

De OLV-Kerk wordt vanaf september 2017 een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én muziekliefhebbers: elke tweede zaterdag van de maand om 12H kunnen zij genieten van een gratis marktconcert, waarbij er naast orgelmuziek uiteraard ook plaats zal zijn voor kamermuziek, koormuziek, pianomuziek, enz…

Kortom, een artistieke kruisbestuiving in een schitterend, pas gerestaureerd kader. Een feest voor het oog en voor het oor!

Zaterdag 10 februari speelt Antoine Tronquo werken van J.S.Bach, G.Böhm, J.Brahms.

 

ANTOINE TRONQUO (°1966) volgde de muziekhumaniora en de hogere afdelingen van het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij einddiploma’s behaalde in o.a. de disciplines orgel en klavecimbel.

Parallel met deze studie volgde hij diverse masterclasses bij o.a. J. Huys, H. Schoonbroodt en J. Boyer, alsook genoot hij onderricht aan de Giles Internat. Organschool in Londen o.l.v. A. Thomas, voor de Engelse orgel-literatuur.

Het consequent volgen van de seminaries “Oude muziekpraktijk” bij de autoriteit Erik Van Nevel, was bepalend voor zijn stilistische en esthetische vorming vroege muziek.

Als lesgever is hij momenteel verbonden aan een aantal academies, alsook was hij twee jaar gastdocent Consertvatorium van Luik, waar hij voor de orgelafdeling de cursus van improvisatie-begeleidingspraktijk verzorgde.

Zijn concertpraktijk omvatte optredens in een aantal orgelcyclussen o.a. “Jong Orgeltalent” – Abdij Tongerlo, “St.- Gummarusconcerten” – Lier, “St.- Jansconcerten – Anzegem, Minimenkerk – Brussel, “Orgel na de noen” (Kathedraal van Antwerpen), concertcyclus historisch orgel in Oostkamp, e.d…..

Tevens concerteerde Antoine Tronquo buiten de landsgrenzen o.a: Grote kerk Vlaardingen (Nederland), Basiliek van Steinfeld (Duitsland), het XXVII – “Miedzynarodowy – festival – Organowy” (kathedraal van Koszalin – Polen).

Naast solistisch werk, stond A.T. op het podium met o.a: “Il solisto del vento”, het “Haydn-kwartet”, en de Brusselse “Capella S. Michaëlis”.

Hij behaalde het hoger diploma orgel bij Anne Froidebise aan het Conservatorium van Luik, alsook het “Diplôme de Virtuosité” aan de “Schola Cantorum” te Parijs in de orgelklassen van Mls. Jac-quet-Langlais en J.P. Imbert.

Op het 6° internat. orgelconcours in Italië (Rimini) 2006, werd hij gelauwerd als 3° laureaat-finalist.

Hij bracht een CD uit met “4-handige orgelmuziek” opgenomen op het groot orgel van Dudelange (Luxemburg), i.s.m. E. Van Bogaert. Hij maakt tevens deel uit van de formatie: “Sinfonie Musicali”, waarmee muziek gebracht wordt voor 2 – of meerder klavecimbels.

Zijn specifieke interesse in het Vlaams historisch orgelpatrimonium, leidde ertoe een van de bespelers te worden in liturgisch verband van het Robustelly-orgel in Langdorp.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief