MARKTCONCERTEN: ORGELBESPELINGEN

François Houtart

  • Datum: Zaterdag 11/01/2020
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

Wij staan er haast nooit bij stil! De markt in Sint-Truiden is al decennia de plaats waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten, en dat is gelukkig zo gebleven. Elke bezoeker kan recitals horen op de 18de-eeuwse beiaard tussen 10 uur en 11 uur en daar volop van genieten tijdens het winkelen en andere activiteiten.

Ook in de O.L.V.-kerk op de markt komen mensen samen om te genieten van muziek tijdens de marktconcerten. De gotische kerk is daarvoor de ideale ruimte met haar kleurrijke muurschilderingen, rijk gestoffeerde schatkamer, schitterend meubilair én zijn twee prachtige orgels: het Truiense Clerinx-orgel uit 1874 en het grote, Neobarok Schumacherorgel uit 1996-2014.  Elke tweede zaterdag van de maand om 12 uur is de O.L.V.-kerk een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én natuurlijk muziekliefhebbers. Zij kunnen genieten van een gratis concert, waarbij er naast orgelmuziek ook plaats is voor kamermuziek, koormuziek, enz…

Voor het tweede seizoen op rij worden de marktconcerten met andere woorden een artistieke kruisbestuiving in een schitterend kader.
Een feest voor het oog en oor!

Zaterdag 11 januari brengt François Houtart werken van J.L. Krebs, G. Muffat en A. van den Kerckhoven.

Geboren te Brussel, begint in het privé zijn orgelstudies met Paul Sprimont, studies die hij in de klas van Hubert Schoonbrood in het Koninklijk Conservatorium van Brussel met een hoger diploma zal beëindigen. Bij stages heeft hij organisten ontmoet : Jean Guillou (F), Jean Boyer (F), André Isoir (F), Hubert Schoonbrrodt (B), Carlo Hommel (L), Montserrat Torrent (E) en Yanka Hékimova (F).

Hij heeft eveneens het hoger diploma kamermuziek met grote onderscheiding behaald en het licentiaat in compositie met onderscheiding (klas van Daniel Capeletti).
Laureaat van het internationaal orgelconcert van Freyming (Frankrijk) heeft François Houtart concerten gegeven in een vijftiental Europese landen, in Canada en tijdens vijf reizen in Latijns Amerika.

François Houtart dirigeert orgelrestauraties of constructies zoals Minimes, Synagoge, Ter Kameren, Ouderhem, Sint-Antonius van Padua of buiten Brussel zoals Blocry, Kraainem en Bois-Seigneur-Isaac. Hij heeft een inventaris van de orgels van de Gewest van Brussel gedaan (www.orgels.irisnet.be).

Sinds 1992 tot 2009 leidt hij de Schola Gregoriana van de Heilig Hart Basiliek in Brussel. In Fontevraud (F) studeert hij bij stage met Don Saulnier van Solesmes. Hij geeft jaarlijks een stage.

Hij heeft ses CD’s opgenomen en produceert uitzendingen voor de Belgische en Colombiaanse radio’s.

François Houtart heeft compositiestages vervolledigd in Breaza (Roemenië) met Dediu, Nemescu, Peeters en Rotaru.

Hij onderwijst schrift en muzikale analyse bij de academie van Waterloo en heeft in Roemenië en Latijns Amerika stages geleid.

Hij is door de Franse Gemeenschap van België erkend als componist.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief