Marktconcerten: Orgelbespelingen

Maria Vekilova

  • Datum: Zaterdag 12/06/2021
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

Wij staan er haast nooit bij stil! De markt in Sint-Truiden is al decennia de plaats waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten, en dat is gelukkig zo gebleven. Elke bezoeker kan recitals horen op de 18de-eeuwse beiaard tussen 10 uur en 11 uur en daar volop van genieten tijdens het winkelen en andere activiteiten.

Ook in de O.L.V.-kerk op de markt komen mensen samen om te genieten van muziek tijdens de marktconcerten. De gotische kerk is daarvoor de ideale ruimte met haar kleurrijke muurschilderingen, rijk gestoffeerde schatkamer, schitterend meubilair én zijn twee prachtige orgels: het Truiense Clerinx-orgel uit 1874 en het grote, Neobarok Schumacherorgel uit 1996-2014.  Elke tweede zaterdag van de maand om 12 uur is de O.L.V.-kerk een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én natuurlijk muziekliefhebbers. Zij kunnen genieten van een gratis concert, waarbij er naast orgelmuziek ook plaats is voor kamermuziek, koormuziek, enz…

Voor het tweede seizoen op rij worden de marktconcerten met andere woorden een artistieke kruisbestuiving in een schitterend kader.
Een feest voor het oog en oor!

Zaterdag 12 juni is Maria Vekilova te gast. Ze speelt werken van J.S. Bach en D. Buxtehude

Maria Vekilova (orgel) werd geboren in Moskou in 1992. Vanaf haar vijfde kreeg ze pianoles van haar moeder. Ze gaf reeds op jonge leeftijd concerten en nam deel aan festivals in Moskou. In 2006 studeerde ze met onderscheiding af als pianist. In hetzelfde jaar startte ze met het spelen van orgel. Tussen 2008-2012 studeerde ze orgel, muziektheorie en  muziekliteratuur in de Music Central School te Moskou bij A. Parshyn. Van 2012-2018 studeerde ze orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij B. Foccroulle, Y. Tardivel en G. Leroy.

Maria won verschillende prijzen, o.a. de eerste prijs van de 9e  Internationale Orgelwedstrijd in Sint-Petersburg (2008), de derde prijs van de Internationale Muziekwedstrijd “Don Vincenzo Vitti” in Castellana Grotte, Italië (2008), de eerste prijs in de 4e  Internationale Muziekwedstrijd “Valery Kikta” in Moskou (2010).

Ze werkt op regelmatig basis samen met muzikanten als Andreas Scholl, Asmik Papian, Priscila Olegario, Sergei Suvorov, e.a… Ook is ze actief bij het Russisch Nationaal Orkest en het ensemble “InAlto”.

Sinds 2016 is ze de organist-titularis van de St. Marcuskerk in Ukkel.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen