Marktconcerten: Orgelbespelingen

Arno Kerkhof en Bianca Lenssen

  • Datum: Zaterdag 10/07/2021
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

Wij staan er haast nooit bij stil! De markt in Sint-Truiden is al decennia de plaats waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten, en dat is gelukkig zo gebleven. Elke bezoeker kan recitals horen op de 18de-eeuwse beiaard tussen 10 uur en 11 uur en daar volop van genieten tijdens het winkelen en andere activiteiten.

Ook in de O.L.V.-kerk op de markt komen mensen samen om te genieten van muziek tijdens de marktconcerten. De gotische kerk is daarvoor de ideale ruimte met haar kleurrijke muurschilderingen, rijk gestoffeerde schatkamer, schitterend meubilair én zijn twee prachtige orgels: het Truiense Clerinx-orgel uit 1874 en het grote, Neobarok Schumacherorgel uit 1996-2014.  Elke tweede zaterdag van de maand om 12 uur is de O.L.V.-kerk een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én natuurlijk muziekliefhebbers. Zij kunnen genieten van een gratis concert, waarbij er naast orgelmuziek ook plaats is voor kamermuziek, koormuziek, enz…

Voor het tweede seizoen op rij worden de marktconcerten met andere woorden een artistieke kruisbestuiving in een schitterend kader.
Een feest voor het oog en oor!

Zaterdag 10 juli brengen Arno Kerkhof (orgel) en Bianca Lenssen (sopraan) werken van W.A. Mozart, J. Strauss en R. Stolz.

Arno Kerkhof behaalde in 1999 cum laude zijn master orgel aan het Amsterdams conservatorium bij Jacques van Oortmerssen. Ook studeerde hij piano, orgel en kerkmuziek in Maastricht, o.a. bij Joop Celis. Op het eerste internationale orgelconcours van Kotka (Finland) in 2002 behaalde hij de tweede prijs en de speciale Bach-interpretatieprijs. Op het internationale orgelconcours in  Erfurt (2005) ontving hij eveneens de prijs voor de beste interpretatie van de werken van Bach. Hij speelde solorecitals op belangrijke historische orgels in o.a. Alkmaar, Amsterdam, Zutphen en Rotterdam, in België, Duitsland, Italië en Denemarken en op vele plaatsen in Belgisch en Nederlands Limburg en werd n.a.v. zijn succes in Finland uitgenodigd voor concerten en gastdirecties in o.a. Kotka en de Johanniskerk, de Kalliokerk en de dom van Helsinki. Zo was hij in 2008 artist in residence tijdens de “Kotka orgelweek”.

De Bach-prijs in Erfurt resulteerde in meerdere concerten in Thüringen, waaronder een recital in het kader van de prestigieuze Bachtage 2006.

Sinds kort is hij in het bezit van een door Marc Nagels gebouwd verplaatsbaar orgel in 18e-eeuwse Venetiaanse stijl. Onlangs kwam zijn nieuwe cd “Sweelink – organ works” uit, gespeeld op dit unieke instrument.

Ook als pianist is hij actief. Zo treedt hij bij koorconcerten regelmatig als pianist op, zowel als begeleider als solist. Ook speelde hij twee maal de Rhapsody in Blue van Gershwin met de harmonie van Geulle.

Hij werkt als dirigentorganist in Sittard en Valkenburg en is dirigent van kamerkoor Quartna uit Maastricht en Vocaal Ensemble Arabesque uit Geleen.

Ook specialiseerde hij zich in het Franse drukwindharmonium, wat o.a. blijkt uit zijn cd’s “Souvenir de Noël” en “Divertissement”, die zeer lovende kritieken kregen.

Daarnaast is hij docent aan de muziekscholen in Maastricht en Heerlen.

 

Bianca Lenssen (sopraan) studeerde solozang aan het Maastrichts conservatorium en volgde de muziek-dramatische opleiding (operaklas). Ze specialiseerde zich na haar afstuderen in de verschillende barokke uitvoeringspraktijken. Zij  vormt de kern van het Ensemble Dulcinea waarmee zij in wisselende bezettingen concerten geeft in binnen- en buitenland, o.a. op het Festival Oude Muziek in Utrecht. Vele concerten werden gegeven in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Denemarken, Italië en Finland. Zo werden o.a. de Leçons de Ténèbres van Michel-Richard Delalande uitgevoerd. In 2007 verscheen de kerst-cd “Souvenir de Noël”, met sfeervolle en verrassende 19e-eeuwse muziek uit de Parijse salons.

Naast haar concertpraktijk is zij werkzaam als zangpedagoog en dirigent van vier koren.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief