MARKTCONCERTEN: ORGELBESPELINGEN

Dana Hemelaer

  • Datum: Zaterdag 11/09/2021
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

De succesvolle Marktconcerten zijn reeds toe aan het vijfde seizoen!

Deze maandelijkse ontmoetingsplaats biedt aan liefhebbers van muziek en architectuur de mogelijkheid om, na de aankopen op de zaterdagmarkt, even stil te staan bij mooie muziek in een heerlijk lumineus kader.

De beide orgels van de O.L.V.-kerk hebben dan ook heel wat te bieden als het gaat over verfijnde timbres, bonte klankkleuren, en imposante Organo Pleno-klanken. Het wondermooie, barokke hoofdorgel, gebouwd door Orgelbouwer Schumacher in 1996, is speciaal geconcipieerd voor de muziek van J.S. Bach (1685-1750), en net daarom neemt de muziek van deze componist een erg centrale plaats in bij de Marktconcerten. Tot op heden blijft het orgeloeuvre van Bach onovertroffen in spiritualiteit en schoonheid…

Het intiemere koororgel werd in 1874 gebouwd door de Truienaar Arnold Clerinx (1816-1898), en is een klein juweeltje dat getuigt van de grote kwaliteit van de instrumenten van deze belangrijke orgelbouwer.

Musici van dienst zijn internationaal bekende organisten, maar ook lokaal jong talent!
Kortom, een cyclus waarbij muziek, gezelligheid en ontroering trefwoorden zijn, en blijven.

Zaterdag 11 september is Dana Hemelaer te gast. Ze speelt werken van N. Ogden, D. Bédard en C. Cooman.

Dana Hemelaer (°1989) begon op 9-jarige leeftijd met orgellessen aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk. In 2007 werd ze laureaat van de Dexia Classics muziekwedstrijd in de St.-Michiels en St.-Goedelekathedraal van Brussel.

Haar studies zette ze verder aan het Lemmensinstituut te Leuven waar ze in 2012 de Master in de Muziek (optie instrument: orgel) behaalde.

Momenteel is ze als adjunct-organist verbonden aan de O.L.V.-basiliek van Tongeren. Verder geeft Dana les aan de muziekacademies van Tongeren, Lanaken en Maasmechelen.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief