Marktconcerten: orgelbespelingen

Christine Moraal

  • Datum: Zaterdag 12/03/2022
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

De succesvolle marktconcerten zijn al toe aan het vijfde seizoen! Deze maandelijkse ontmoetingsplaats biedt
aan liefhebbers van muziek en architectuur de mogelijkheid om, na de aankopen op de zaterdagmarkt, even stil te staan bij mooie muziek in een heerlijk lumineus kader, om dan af te sluiten met een stukje cake en koffie of thee.

De beide orgels van de O.L.V.-kerk hebben dan ook heel wat te bieden als het gaat over verfijnde timbres, bonte klankkleuren, en imposante Organo Pleno-klanken. Het barokke hoofdorgel, gebouwd door Orgelbouwer Schumacher in 1996, is speciaal ontworpen voor de muziek van J.S. Bach (1685-1750), en net daarom neemt de muziek van deze componist een erg centrale plaats in bij de marktconcerten. Tot op vandaag blijft het orgeloeuvre van Bach onovertroffen in spiritualiteit en schoonheid.

Kortom, een cyclus waarbij muziek, gezelligheid en ontroering trefwoorden zijn en blijven.

Musici van dienst zijn internationaal bekende organisten, maar ook lokaal jong talent!

Zaterdag 12 maart hebben we Christine Moraal te gast.

Christine Moraal studeerde piano en muziekwetenschap in de VS en behaalde aan de University of Michigan haar Ph.D. in muziekwetenschap. Later ontdekte zij haar passie voor het orgelspel. Zij behaalde haar Bachelor en Master aan het Conservatorium Maastricht bij Hans Leenders en Marcel Verheggen. Haar Masters studie, die zij 2018 succesvol afrondde,  werd aangevuld door verdere lessen bij Pieter van Dijk, Bernard Foccroulle, Willem Tanke en Ludger Lohmann.

Het samenspel met anderen speelde altijd een grote rol voor haar. Bij het Internationale Orgel-Gesangswettbewerb 2014 in Neuss werd aan haar en haar duo-partner de eerste prijs toegekend. Haar bijzondere interesse gaat uit naar barokmuziek enerzijds, en anderzijds naar de verkenning van nieuwe klanken in moderne orgelmuziek. Zij is organiste bij de Protestantse Gemeente Vaals-Gulpen aan het historische Teschemacher orgel.

Programma
Dietrich Buxtehude (1637-1707): Praeludium BuxWV 151 in A
Heinrich Scheidemann (1595-1663): O Gott, wir danken deiner Güt
Toon Hagen (*1959): Licht dat ons aanstoot
Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621): Pavana Philippi

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief