Marktconcerten: orgelbespelingen

Luc Ponet

  • Datum: Zaterdag 09/04/2022
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

De succesvolle marktconcerten zijn al toe aan het vijfde seizoen! Deze maandelijkse ontmoetingsplaats biedt
aan liefhebbers van muziek en architectuur de mogelijkheid om, na de aankopen op de zaterdagmarkt, even stil te staan bij mooie muziek in een heerlijk lumineus kader, om dan af te sluiten met een stukje cake en koffie of thee.

De beide orgels van de O.L.V.-kerk hebben dan ook heel wat te bieden als het gaat over verfijnde timbres, bonte klankkleuren, en imposante Organo Pleno-klanken. Het barokke hoofdorgel, gebouwd door Orgelbouwer Schumacher in 1996, is speciaal ontworpen voor de muziek van J.S. Bach (1685-1750), en net daarom neemt de muziek van deze componist een erg centrale plaats in bij de marktconcerten. Tot op vandaag blijft het orgeloeuvre van Bach onovertroffen in spiritualiteit en schoonheid.

Kortom, een cyclus waarbij muziek, gezelligheid en ontroering trefwoorden zijn en blijven.

Musici van dienst zijn internationaal bekende organisten, maar ook lokaal jong talent!

Zaterdag 9 april hebben we Luc Ponet te gast.

Luc Ponet, geboren in Hasselt, studeerde aan het Lemmensinstituut (Leuven University College of Arts) in Leuven en aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Wenen. Van 1982 tot 2000 was hij hoofdvakdocent (orgel) aan het Lemmensinstituut. In 2000 werd hij aangesteld als inspecteur voor het kunstonderwijs van de Vlaamse gemeenschap, sedertdien is hij gastprofessor aan het Lemmensinstituut.

Als organist-titularis is hij de vaste bespeler van het monumentale Le Picard-orgel (1750) in de basiliek van Tongeren, de oudste stad van België, en organist in residentie van de Landcommanderij Alden Biesen, het Europees cultuur- en congrescentrum van de Vlaamse gemeenschap in Bilzen. Daar heeft hij sedert 2011 tevens de artistieke leiding over de Bach Academie Alden Biesen. In 2012 is hij aangesteld als stadsorganist van Leuven en curator voor het orgelfestival ‘Leuven Orgelstad’.

Luc Ponet geeft wereldwijd lezingen, masterclasses en concerten, realiseerde meerdere CD’s – o.a. voor Naxos, Pavane Records, Étoile Productions en vanaf 2018 voor Etcetera Records – en publiceerde in diverse vaktijdschriften. Als onderzoeker (PhD) is hij verbonden aan de universiteit van Leuven, hij werkt er aan een onderzoek naar de organistenpraktijk in het prinsbisdom Luik (eerste helft 17de eeuw), de invloed daarvan op het Frans-klassieke orgelrepertoire en de relatie tot andere Europese orgelstijlen.

Programma

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750):

  • Fuga sopra il Magnificat, BWV 733
  • Koraal Das alte Jahr vergangen ist, BWV 614
  • Sinfonia F-Dur, BWV 156 / BWV 1059
  • Praeludium-Largo-Fuga C-Dur, BWV 547 (1, 3) en BWV 529 (2)

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief