MARKTCONCERTEN: ORGELBESPELINGEN *ONLINE*

Edward Vanmarsenille

  • Datum: Zaterdag 13/02/2021
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

U kunt het concert bekijken via het youtube-kanaal van CC de Bogaard: klik hier.

Wij staan er haast nooit bij stil! De markt in Sint-Truiden is al decennia de plaats waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten, en dat is gelukkig zo gebleven. Elke bezoeker kan recitals horen op de 18de-eeuwse beiaard tussen 10 uur en 11 uur en daar volop van genieten tijdens het winkelen en andere activiteiten.

Ook in de O.L.V.-kerk op de markt komen mensen samen om te genieten van muziek tijdens de marktconcerten. De gotische kerk is daarvoor de ideale ruimte met haar kleurrijke muurschilderingen, rijk gestoffeerde schatkamer, schitterend meubilair én zijn twee prachtige orgels: het Truiense Clerinx-orgel uit 1874 en het grote, Neobarok Schumacherorgel uit 1996-2014.  Elke tweede zaterdag van de maand om 12 uur is de O.L.V.-kerk een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én natuurlijk muziekliefhebbers. Zij kunnen genieten van een gratis concert, waarbij er naast orgelmuziek ook plaats is voor kamermuziek, koormuziek, enz…

Voor het tweede seizoen op rij worden de marktconcerten met andere woorden een artistieke kruisbestuiving in een schitterend kader.
Een feest voor het oog en oor!

Zaterdag 13 februari is Edward Vanmarsenille te gast.

Edward Vanmarsenille (Sint-Truiden, °1984) studeerde orgel (Prof. Anne Froidebise) en klassieke schriftuur/compositie (Prof. Joseph Gilet) aan het Koninklijk Conservatorium van Luik. Nadien zette hij zijn muzikale vorming verder aan het Koninklijk Con- servatorium van Antwerpen voor klavecimbel (Prof. Ewald Demeyere). Bijkomende opleidingen volgde hij bij Marie-Anne Dachy voor klavecimbel en bij Joris Verdin voor harmonium en orgel.

Edward is verbonden als Titularis-organist van de prestigieuze orgels van de Collegi- ale O.L.V.-kerk te Sint-Truiden en maakte verscheidene CD-opnames. Naast een zeer drukke activiteit als solist op orgel, klavecimbel of harmonium en als muziektheoreticus/componist, is hij een veelgevraagd basso continuo-speler en werkt hij samen met topensembles zoals bijvoorbeeld het Choeur de Chambre de Namur, het Koninklijk Filharmonisch orkest van Luik en het ensemble Concerto Imperiale. Sinds enkele jaren, dankzij opdrachten van enkele jonge ensembles, is Edward ook actief als componist. Zo ontstonden werken voor orgel (Toccata), piano (Prélude et Fugue), cello en klavecimbel (Sonate pour violoncelle et clavecin), voor renaissance-ensem- ble (Sonate à quatre) en kamerorkest (Concerto grosso). Als componist hanteert hij een erg persoonlijke stijl die duidelijke invloeden uit het verleden combineert met de laatste vernieuwingen van de hedendaagse muziek.

Edward doceert aan het Conservatorium van Verviers (Klavecimbel) en het Koninklijk Conservatorium van Luik. Aan deze laatste instelling is hij verbonden als hoofddocent schriftuur en als docent basso continuo en orgelimprovisatie.

Edward zal werken brengen van J.S. Bach en M. Weckmann.

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen