MARKTCONCERTEN: ORGELBESPELINGEN *ONLINE*

Joris Verdin

  • Datum: Zaterdag 10/04/2021
  • Tijdstip: van 12:00 tot 12:30
  • Locatie: O.L.V.-kerk
  • Genre: Klassiek

Dit event is voorbij

U kunt het concert bekijken via het youtube-kanaal van CC de Bogaard: klik hier.

Wij staan er haast nooit bij stil! De markt in Sint-Truiden is al decennia de plaats waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten, en dat is gelukkig zo gebleven. Elke bezoeker kan recitals horen op de 18de-eeuwse beiaard tussen 10 uur en 11 uur en daar volop van genieten tijdens het winkelen en andere activiteiten.

Ook in de O.L.V.-kerk op de markt komen mensen samen om te genieten van muziek tijdens de marktconcerten. De gotische kerk is daarvoor de ideale ruimte met haar kleurrijke muurschilderingen, rijk gestoffeerde schatkamer, schitterend meubilair én zijn twee prachtige orgels: het Truiense Clerinx-orgel uit 1874 en het grote, Neobarok Schumacherorgel uit 1996-2014.  Elke tweede zaterdag van de maand om 12 uur is de O.L.V.-kerk een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én natuurlijk muziekliefhebbers. Zij kunnen genieten van een gratis concert, waarbij er naast orgelmuziek ook plaats is voor kamermuziek, koormuziek, enz…

Voor het tweede seizoen op rij worden de marktconcerten met andere woorden een artistieke kruisbestuiving in een schitterend kader.
Een feest voor het oog en oor!

Zaterdag 10 april is Joris Verdin te gast.

Verdin werd geboren in een muzikale familie en was zeven toen hij zijn eerste pianolessen kreeg. Aanvankelijk speelde hij vooral free jazz. Rond zijn eenentwintigste ging hij orgel en muziekwetenschappen studeren. Hij heeft zich toegelegd op het uitvoeren van vergeten muziek uit alle stijlperioden, naast creaties van hedendaagse werken. Hij is ook als componist bedrijvig.

Hij doceert orgel aan het Conservatorium van Antwerpen en muziekpraktijk aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is een specialist van de negentiende-eeuwse harmoniumliteratuur. Hij is medewerker van het Göteborg Organ Art Center (Zweden). Hij werd ereorganist van het historisch orgel van Gaspar de la Redonda in Torre de Juan Abad (Spanje)

Hij verzorgt muziekuitgaven in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Voor het jaar 2002 was Verdin “Festivalster” van het Festival van Vlaanderen. In 2003 was hij lid van de jury voor de internationale orgelwedstrijd in Brugge, in het kader van de Festival Musica Antiqua.

 

Programma:

J.N. Lemmens (1823-1881) :

– Marche Triomphale

– Offertorium, ter ere van Onze Lieve Vrouw

 

P. Vandenberghe. Uit 48 Etudes de Genre :

– Plein Jeu

– In Requiem

 

C. Loret (1833-1909) :

– Cantilene

 

J. Callaerts (1838-1901) :

– Canzona, opus 21 nr 5

– Final uit 10 Improvisations à Mr. J. Lemmens

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen