Mosa Trio

Dit event is voorbij

In het donkere oorlogsjaar 1944 verloor Sjostakovitsj één van zijn beste vrienden, Ivan Sollertinsky. Sollertinsky bleef Sjostakovitsj in 1936 verdedigen toen hij beschuldigd werd door de componistenbond van formalisme. Geheel in de Russische traditie van het Trio élégiaque (Tchaikovsky ter nagedachtenis van Nikolaj Rubinstein, Rachmaninov voor Tchaikovsky, …) vatte Sjostakovitsj het plan op om een trio te componeren waarin hij op indringende wijze uiting gaf aan zijn persoonlijk verdriet. Hij verklankt tegelijkertijd ook de weeklacht van een hele natie.

Robert Schumann schreef zijn muziek volgens een vastomlijnd plan. De eerste tien compositiejaren wijdde hij uitsluitend aan werken voor piano. Na zijn huwelijk met pianiste Clara Wieck barstte er in 1840 een eindeloze stroom liederen los, terwijl hij het jaar daarop vooral besteedde aan orkestraal werk. 1842 werd Schumanns ‘kamermuziekjaar’, met o.a. drie strijkkwartetten en het fraaie pianokwintet. Het slot van deze kamermuziekgolf, de vier Phantasiestücke opus 88 zijn lyrische ‘vertellingen bij de haard’.

Beethoven schreef de beide trio’s op 70 in het huis van Gravin Erdödy in 1808. In de winter werden ze er tijdens privéconcerten gespeeld. Eén van de aanwezigen schreef over het derde deel, een allegretto ma non troppo:worin ein so himmlischer kantabler Satz vorkam, wie ich von ihm noch nie gehört, und der das Lieblichste, Graziöseste ist, das ich je gehört.Er hebt und schmilzt mir die Seele, so oft ich daran denke.

Het Mosa Trio bestaat uit Alexandra Van Beveren (viool), Paul Stavridis (cello) en Bram de Vree (piano). Het Mosa Trio won de eerste prijs en publieksprijs van de Storioni Ensemble Wedstrijd, de derde prijs op het Kamermuziek Concours Hoorn en de derde prijs, publieksprijs en prijs van de jonge jury op het Concours International de Musique de Chambre, Illzach. (Fr.) In december 2014 werd het trio laureaat van de Belgische wedstrijd Supernova en veroverde zo de titel the Future Sound of Classical Music.

Programma
Dmitri Sjostakovitsj : Trio nr 2, op. 67, in e
Ludwig van Beethoven: Trio nr 6, op. 70 nr 2, in Es
Robert Schumann:  Fantasiestücke op. 88

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief