Passage

Imago Mundi

Dit event is voorbij

Istanbul: een stad van losse eindjes, van water dat te diep is, maar ook van bruggen die altijd opnieuw gebouwd worden.

Luitiste Sofie Vanden Eynde schildert samen met de Turkse zanger Mustafa Dogan Dikmen een caleidoscopisch portret van deze veelkleurige metropool. Geen eenduidig plaatje, wel een bonte puzzel van indrukken en ervaringen.

Passage navigeert van Anatolische volksdansen naar middeleeuwse troubadoursmuziek, van Telemann naar klassieke Ottomaanse gezangen, van de tranen van Luigi Rossi’s Zaïda naar een creatie van de jonge Turkse componist Yigit Ozatalay. Scherpstellen lukt niet: de passage tussen oost en west blijft altijd opnieuw troebel – onvolkomen en tegelijk rijk aan nieuwe mogelijkheden.

De figuur van Ali Ufki, een Poolse muzikant die als vertaler in het Ottomaanse rijk terecht kwam, is een mooi symbool voor deze woelige overtocht: in zijn handschriften dwarrelen Italiaanse verzen tussen notenbalken met Ottomaanse muziek, protestantse psalmen krijgen Turkse teksten.

Ook de stem van het mythische liefdespaar Hero en Leander weerklinkt in Passage: hun liefde overleefde de duik in de Bosporus niet. In datzelfde water staat vandaag de oude Galatabrug als een verdwaald relikwie, dromerig uitkijkend over de stroom: ook zij krijgt Istanbuls losse eindjes niet aan elkaar geknoopt.


Programma

Conon de Béthune, Ali Ufki, G. Dufay, Y. Özatalay, L. Rossi, Anatolische volksmuziek, G. F. Telemann, anoniem

Muzikanten
Mustafa Dogan Dikmen, voice and ney
Caner Can, qanun
Malte Stück, baglama
Griet De Geyter, soprano
Sofie Vanden Eynde, lute, theorbo and artistic direction
Liam Fennelly, fiddle and viola da gamba

artistieke leiding: Sofie Vanden Eynde

EUROPALIA-black

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief