PIANOTUNE 2020 – Beethoven: van sonate tot symfonie *GEANNULEERD*

Christoph Soldan, Carla Aventaggiato en Maurizio Matarrese

Dit event is voorbij

Dit concert is geannuleerd.

Wie 2020 uitspreekt in de muziekwereld kan er niet omheen, dit is het jaar van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Het wordt dus een programma rond Ludwig van Beethoven zijn sonaten en symfonieën. 16 december 2020 is een magische datum: het is exact zijn 250e verjaardag. Het is een mijlpaal in de klassieke muziekgeschiedenis: een van de belangrijkste componisten ooit is geboren! Vandaar dat een reeks musici de heerlijke pianomuziek van Ludwig van Beethoven zullen uitvoeren, zowel voor piano solo als vierhandig.

Er werd een keuze gemaakt uit de 32 sonates: vanaf sonate opus 2 tot het laatste opusnummer 111. Geen enkele componist heeft een grotere ontwikkeling doorgemaakt binnen deze muziekvorm dan Beethoven. Door haast alle technieken en uitdrukkingsmogelijkheden uit te proberen, evolueerde hij als geen ander, mede onder invloed van zijn persoonlijkheid.

Sonate opus 2, geschreven in 1794-1795, is klassiek, vierdelig, en opgedragen aan Joseph Haydn. De laatste drie Sonaten opus 109, 110 en 111 zijn in een vrijere vorm en hebben een filosofische inslag, zo de weg wijzend naar de pure Romantiek. Ludwig van Beethoven bereikt hier ongekende hoogtes. Elke sonate bruist van inspiratie en vaak suggereert Beethoven naar kleuren van de verschillende instrumenten uit het orkest.

Met het oog op dit laatste aspect hebben de samenstellers van het programma ook gekozen voor bewerkingen van zijn symfonieën voor pianovierhandig door de Duitse componist Hugo Ulrich (1827-1872). Hij was de bejubelde winnaar van de grote prijs van de Koninklijke Academie in Brussel met zijn Symphonie triomphale uit 1853. Het zijn geen gewone populariserende reducties van, maar interpretaties en daardoor zijn ze op zich ook meesterstukken.

 

20u15: Christoph Soldan, piano solo

De 50-jarige Duitse pianist Christoph Soldan studeerde o.a. bij Christoph Eschenbach aan de Hamburger Musikhochschule. Hij heeft een integrale van de 27 pianoconcerti van W. A. Mozart op cd gezet. Christoph Soldan ontwikkelde een pas de deux voor piano en dans samen met zijn echtgenote, danseres en choreografe Stefanie Goes. Sinds 2007 is hij ook actief als dirigent. In de Academiezaal zal zijn recital bestaan uit de Sonates opus 53 Waldstein en opus 78 van Ludwig van Beethoven.

 

Programma:
L. van Beethoven: Sonate A Thérèse in Fis-groot, op. 78

Sonate Waldstein in C groot, op. 53

 

21u15: Carla Aventaggiato en Maurizio Matarrese, pianoduo

Het Duo Carla Aventaggiato en Maurizio Matarrese zijn beiden docent aan het Conservatorium Piccinni van Bari. Hun concertleven speelt zich hoofdzakelijk af in Italië o.a. in Torino, Bologna, Bari, Ravello, en Rome. Het repertorium van deze virtuozen omvat o.a. werken van Johannes Brahms, Claude Debussy, Maurice Ravel en Felix Mendelssohn, maar bijvoorbeeld ook een speciale transcriptie van de IX Symfonie opus 125 van Ludwig van Beethoven, waarmee ze Pianotune afsluiten.

 

Programma:

  1. van Beethoven: Symphonie nr. 9 in d klein, op. 125 (bewerking voor piano vierhandig van Hugo Ulrich)

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief